Цял ден екзитпола на социологическите агенции дава значителна преднина на

...
Цял ден екзитпола на социологическите агенции дава значителна преднина на
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Екзитпола клони към Васил Терзиев, реалните му резултати са с около 3% по-ниски

Цял ден екзитпола на социологическите организации дава забележителна преднина на Васил Терзиев пред Ваня Григорова на изборите в София. Тя се движи сред 6 и 12% в другите часове на деня.

Оказва се обаче, че екзитпола завишава с сред 3 и 4% резултатите на претендента на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " Васил Терзиев, изясни пред Lupa.bg социолог от една от най-големите организации.

" Още на първия тур на изборите установихме, че екзитпола клони към Терзиев. Обясняваме си го с това, че за гласоподавателите на ПП-ДБ е въпрос на чест и горделивост да заявяват обществено избора си и те не го крият, до момента в който не всички гласуващи за Ваня Григорова го посочват обществено. Тоест, в случай че имаме обстановка, която екзитпола сочи 54% за Васил Терзиев и 42% за Ваня Григорова, на процедура действителния резултат е 48-49% за Терзиев и 45-46% за Григорова. Което прави обстановката заплетена и развръзката ще е в действителност в последния миг, когато ЦИК разгласи формалните резултати ", аргументира се социолога.

Какво съставлява екзитпола?

Това е редом броене, осъществявано от социолозите в избрани представителни секции. В София те са 12 на брой, равно разпръснати в другите квартали. Анкетьори на организациите причакват гласоподавателите и ги питат за кого са пуснали избор. Обикновено на тази анкета се отзовават към 65-70% от гласоподователите в определените секции. Това е повода от време на време да има обрати при формалното броене на резултатите от ЦИК късно вечерта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР