Цветя в памет на жените и децата, чиито живот беше

...
Цветя в памет на жените и децата, чиито живот беше
Коментари Харесай

Акция срещу насилието над жени: Цветя пред МС в памет на жертвите

Цветя в памет на дамите и децата, чиито живот беше принудително пресечен, и в поддръжка на всички насилвани с разнообразни форми на принуждение дами и деца сервираха пред постройката на Министерския съвет.

Представители на самодейността "Цвете за нея " внесоха в Министерския съвет и своите претенции. Сред тях са да има действителна статистика за убийствата от домашно принуждение. От самодейността желаеха още статистиката да бъде оценена и закононарушенията да бъдат записвани тъкмо като разследване на домашно принуждение. Искат още да има мобилни екипи, тъй че служителите на реда да бъдат разполагаем 24 часа в денонощието и да работят дейно, да има образование на служителите на реда, следователите, прокурорите и съдиите по тази толкоз деликатна материя като домашното принуждение, съобщи БТВ.

Над 30 000 са сигналите за домашно принуждение през 2018 година

Системно унизена физически и душевен, Клавдия няколко пъти бяга и се връща при мъжа си. Когато подава молба бракоразвод, той влиза в дома на баба ѝ дядо ѝ и ѝ чупи носа. Просто за секунди цялото ми лице се обезобрази, погледнах се в огледалото, в което съм се гледала като дребна, и там са ми най-хубавите детски мемоари, и тогава разбрах, че това би трябвало да е краят”, споделя Клавдия Дали. Тя споделя още, че брачният партньор ѝ тогава я заплашил, че ще направи всичко допустимо да ѝ вземе детето, заплашвал я с бракоразвод по италиански с отверка в главата.

Пет години по-късно Клавдия застава с лицето си, с цел да приказва за компликациите, през които е минала. В полицията ще проработи система, която взема решение проблеми като този на Клавдия. Но едвам след три години.Чрез системата с 1 заповед може да бъде предпазена жертвата, родителите й и деца ѝ. А законодателна смяна е на път да отстрани условието да има три поредни акта на принуждение и едвам тогава закононарушението да се квалифицира като домашно принуждение.

Една жена може да бъде убита от първия път или да бъде осакатена от втория акт принуждение, а тогава действието да не бъде квалифицирано закононарушение домашно принуждение, изясни и Диана Ковачева, народен омбудсман. Кризисните приемни центрове за потърпевши от принуждение в страната са единствено 13. Според рекомендацията на Съвета на Европа на всеки 10 000 души би трябвало да има по един предпазен център.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР