Цветният калейдоскоп, който се завихря с огромна скорост във водите

...
Цветният калейдоскоп, който се завихря с огромна скорост във водите
Коментари Харесай

Да хванеш образа на нещо, което образ няма- водата и нейните необятни цветове и форми



Цветният калейдоскоп, който се завихря с голяма скорост във водите на планински ручеи и реки, мигновените изображения, които се появяват и изчезват, до момента в който безплътната водна материя минава през скали и треви и поема техните нюанси. Запечатва ги фотографът катерач Деян Косев, изложбата му  в бургаската изложба „ Тринайстото ходило “  е до 18 март.

Деян разчита на макрообективи, влиза с друга степен на нарастване, употребява филтри, с цел да избегне отблясъците, само че цялото му достижение е в търсенето на мига.

Това са седем години циркулиране в Централна Стара планина, фрагментите са от височина над 1000 метра. В моментите на покой в природата, когато четирите детайла въздухът, земята, огънят и водата, са събрани на едно място, човешкото наличие единствено фиксира, а фотоапаратът възпроизвежда динамичните триизмерните облици, появили се и и застинали в самата вода за елементи от секундата, преди да се сменят с нови.

При един от планинските преходи, Деян наблюдава следващото ручейче, което се шмугва сред труднодостъпните скали и вижда по какъв начин преди да стартира да пада в нищото водата сред няколко камъка обрисува обложката на обичан Пинк Флойд албум. Друг път го подарява с изображението на мъж и жена, хванати за ръце, или на хора без лица на фона на доста планети.

Опитвал съм се да диря облици, там където има солидна човешка активност, в селските потоци и реки, не открих нищо във водата, облици там не се появиха. Живата вода е единствено в недостъпната, недокосната природа.  Сливаш се с нея и тя ти дава обилно. Във водно изображение един път се появи и лисичката, която цел ден ме обикаляше.

Високо в планината, на минус 30 градуса, застинала в леда, Деян открива и своята Дева, а цветовете на неговата Тайна вечеря са същите като тези от класическо платно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР