Цветница е един от най-важният християнски празник, празнуван от всички

...
Цветница е един от най-важният християнски празник, празнуван от всички
Коментари Харесай

Поличби на Цветница: Какво се прави за здраве и късмет

Цветница е един от най-важният християнски празник, честван от всички православни всяка година. На този ден нашите предшественици изпълнявали специфични ритуали, привличащи разцвет и удобен живот. Някои национални знаци и обреди са непокътнати и са пристигнали до нас непроменени.
Празнуването на Цветница е обвързвано с празника на Великден: ​​на този ден върбовите клончета работят като знак на палмови при влизането на Господ в Йерусалим. Според традицията хората на този ден ги берат и ги благославят в храма: има вяра се, че букет от осветено растение е в положение да защищити къщата от пожар, а жителите й от зло и магьосничество. 
Народни поличби за Цветница

От антични времена хората са забелязвали метеорологичните феномени на този ден и са решили по какъв начин ще мине цялата последваща година. Най-верните от тях са оживели непроменени и до през днешния ден.
Ако снегът се стопи по покривите до Цветница , май ще бъде топъл и безоблачен. Ако желаете здраве за цялата година, почукайте по тялото с букет от върба. Изяжте осветена пъпка от върба - за ъсмет в бизнеса. Хранете птиците на Цветница - за благосъстояние. Да засадите ново цвете сутринта на Цветница значи да привлечете пари в къщата. Вплетете върбова клонка в косата си - ще се отървете от главоболието. Да счупиш нечетен брой върбови клони - на здраве, а четен - на неприятности. Дъжд в този ден - лятото ще е влажно, а слънце - изсъхнало и горещо. Да нахраниш бездомно куче значи да примамиш щастието в къщата.  Скрийте върба над входната врата - предпазете къщата от гръмотевични стихии и неприятности. Изхвърлете останалите от предходната година върбови клончета или венец -  би трябвало да се изгорят или пуснат в течаща вода. Ако птиците пеят на разсъмване на Цветница , годината ще бъде сполучлива.
 

Източник: ezoteriker.ru/Превод и редакция: Новините.бг

Снимка: Първомай.нет
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР