Цветков е единственият човек в света, успял да преплува 10

...
Цветков е единственият човек в света, успял да преплува 10
Коментари Харесай

Русенецът Теодор Цветков има своето място в Рекордите на Гинес

Цветков е единственият човек в света, съумял да преплува 10 километра със завързана дясна ръка

На кого би му хрумнало да сложи международен връх за стоене на брадичка? Или плуване с една ръка? На българие отговорът.

Това са те - единствено част от българските рекордьори, записани в Книгата със международните върхове на Гинес. Най-добрите в дисциплини, които може и да не подозирате, че съществуват, оповестява.

1. Най-много набирания с тежести в минута

Борис Налбантов. Юрист по обучение и специалност. Ако в България юристите са към 35 000 и той е единствено един от тях, то в Рекордите на Гинес е единственият. Единственият човек, който съумява да се набере 38 пъти в 1 минута. И то с една леко утежняваща обстановката раница на гърба си. С 18,1 кг. на раменете си Борис Налбантов съумява да направи 38 набирания за 60 секунди. Събира погледите на съдиите, които строго следят във видеото, изпратено от Борис, дали всяко едно набиране е направено по разпоредбите - с брадичка стигаща до лоста.

Да е международен рекордьор наподобява стартира да му става табиет. Това не е първият път, в който името на Борис Налбантов е вписано в Книгата с върхове на Гинес. Преди 5 години той съумява да направи 54 набирания за минута със лично тегло, само че този негов връх към този момент е усъвършенстван.

2. Шах и мат

Един шахматист се изправи против 360 шахматисти. Едновременно. И загуби единствено против шест от тях. Постижението е на Кирил Георгиев, който през 2009 година индиректно потвърждава, че " мултитаскингът " не е дарба единствено за дамите. За под 15 часа съумява да завърши 360 игри на шах. Казва, че вътрешно предписание за него било да се задържи оптимално по 3-4 секунди на дъска и местейки се от противник на противник да не помни всички ходове и тактики, които е имал в предходната игра.

3. Неповторимите

Те са неповторими и всеки опит за повтаряне граничи с полуда. Боби и Вальо - българската двойка, която притегли вниманието на Рекордите на Гинес, откакто шашнаха журито на " Америка търси гений ". Номерът им не предстои на пояснение на с думи, само че въпреки всичко от " Гинес " се свързват с тях и им оферират да отворят нова категория с достижения, която да звучи по следния метод: минимум седем цялостни преобръщания на един човек на 370 градуса върху челото на различен човек при височина 8,2 метра. Боби и Вальо съумяват да надминат съвсем двойно параметрите и вършат общо 12 преобръщания.

4. Футболният вълшебник

Радослав Николов-Джани - някогашен футболист на Ботев Пловдив. Още през 1984 година прави 43 обиколки на стадион и в продължение на 18 километра и 100 метра не стопира да дриблира с футболната топка. Всичко това се случва за 2 часа 57 минути и 3 секунди, като Джани удря топката 18 000 пъти. Три години по-късно бие личния си връх и съумява да измине 32 километра без да изпуска топката на земята.

В този видеоклип с прекомерно ниско качество, само че задоволително добре документирано, се вижда по какъв начин футболистът тренира за едно от всичките провокации, които самичък си слага - да измине всички 894 стъпала до паметника " Шипка " още веднъж по своя метод.

5. Плуване, плуване и отново плуване

В тази рубрика едно българско име дава обещание да занимава съдиите в Рекордите на Гинес. Теодор Цветков е русенецът, който всяка година хваща кръста на Богоявление в студените води на Дунав. Но това е единствено дребна традиция при него. Името му се разчу, откакто тази година съумя да плува 71 часа без да стопира. Това са съвсем три денонощия без сън във водата на езерото Липник. Безспорен връх, който чака да бъде приет и вписан в книгата на Гинес.

Там Теодор е към този момент познато име и същински смут измежду плуващите хора по света, които си мечтаят да заслужат купата " рекордьор ". Той към този момент е единственият човек в света, който съумя да преплува 10 километра със завързана дясна ръка. На процедура единствено с лявата си ръка Теодор плува 5 часа и 15 минути без да стопира. Има и още една " загадка " в този триумф - българинът слага върха с контузена от тренировки ръка. Добавяме към мотива за удивление още една детайлност - своите върхове Теодор слага не за чест, популярност и пари, а с цел да притегля публичното внимание към избрани дела, като да вземем за пример създаване на комплекс за водна рехабилитация и запазване на чисто Черно море.

6. Шифърът на Атанас

Кой ден от седмицата е бил на 14.02.1520 година? Този отговор е по силите на българина Атанас Атанасов, който в границите на една минута съумява да разгадае 21 дати в диапазон от 10 000 години преди новата епоха до 10 000 години след новата епоха. Атанасов употребява способ, който е разкрил без да желае. Създавайки упражнение, с което да тренира паметта си, той открил, че има избрана причинност при датите и дните от седмицата. Така измислил прецизен и елементарен за себе си метод да ги пресмята.

7. " Да пиеш или да не пиеш? "

Това е въпросът, който евентуално си е задала комисията от " Рекордите на Гинес ", когато е посетила варненския бар на Пенчо Пенчев, с цел да откри дали си коства да му припише купата рекордьор за най-голямо многообразие от предлагани коктейли.

През 2014 година барът на Пенчев предлага 1227 разнообразни коктейла, събрани в 1-килограмово меню. След обширен и изчерпателен взор на менюто комисията преценя, че върхът може да бъде приет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР