Цветен дъжд от Сахара ще се сипе на Великден. Причината за

...
Цветен дъжд от Сахара ще се сипе на Великден.
Причината за
Коментари Харесай

Георги Рачев: Цветен дъжд от Сахара ще вали на Великден


Цветен дъжд от Сахара ще се сипе на Великден.

Причината за естественото събитие са фини прахови частици чай от Северна Африка, заяви пред „ Телеграф” климатологът проф. Георги Рачев.

Дъждът ще се следи в неделя и понеделник, а хората с по-тъмен цвят на колите ще виждат цветния дъжд по покрива и капака на колите си.

Пясъкът от Сахара ще засегне най-вече югозападните елементи на България. Праховите частици са пренесени от каменните, пясъчните и глинените пустини в Африка и по-специално Алжир и Линия. „ Нищо ужасно няма в това естествено събитие. Концентрациите на прахови частици ще бъдат релативно слаби.

Природното събитие този път ще бъде относително лимитирано, тъй като 2/3 от България въобще няма да го наблюдава”, означи професорът.

Той уточни още, че поради изолацията въздухът у нас и над цяла Европа е чист.

През празничния уикенд ни чака хубаво време. В Северна България тук-там живакът ще доближи до 25 градуса. В неделя към и следобяд ще прегърми и превали. Вятърът ще е от юг-югозапад и ще се задържи много топло. Минималните температури ще са сред 7 и 12 градуса, а оптималните – сред 23 и 28.

През новата седмица ни чакат пролетни превалявания. Още в понеделник от север на юг ще премине леден атмосферен фронт с по-осезаем вятър. Температурите ще паднат.

От вторник ще е още по-хладно, с превалявания, които ще стартират от югозапад. Страната ни ще попадне под въздействието на средиземноморски циклон, с който ще се основат условия за превалявания от сняг, който ще вали най-много в планинските масиви на Югозападна България.

В четвъртък и петък вероятността за превалявания е по-малка. Облачността ще се раздира, само че ще остане най-вече забележителна. Температурите ще се покачат едва.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР