Цветелина Камова е създател на Red Paper Plane (Червен хартиен

...
Цветелина Камова е създател на Red Paper Plane (Червен хартиен
Коментари Харесай

Учим навсякъде и по всяко време. И никакви епидемии не могат да ни спрат

Цветелина Камова е основател на Red Paper Plane (Червен книжен самолет) - план, чиято цел е да употребява цялостния капацитет на дизайн мисленето в образованието и да качи на ново равнище проектно-базираното образование. Тя е планов управител с 8-годишен опит в енергийния бранш и възобновимите енергийни източници. Магистър по интернационалните и европейски проучвания. Коментарът й е от профила й във " Facebook ".

Поредната покана за група за взаимопомощ за родители ме накара да напиша този текст. Това, несъмнено, е моята персонална позиция върху всеобщата учебно/ваканционно/карантинна обстановка.

Не мога да схвана с какво толкоз би трябвало да се оправяме дружно като родители. Аз

имам две деца още отпреди изключителното състояние и тази вест не ме хваща неподготвена:)

Планираните фамилни занимания са част от дните ни от години. Хоум офисът постоянно е бил еквивалент на моя офис. В моментите, в които децата би трябвало да останат вкъщи съм била постоянно с тях и никой различен не ги е гледал, с изключение на в доста редките обстановки, когато и двамата с Георги по едно и също време сме били отвън града за поредност от дни (за последните осем години такива случаи се броят на пръстите на едната ръка).

Наистина ли не знаете какво да вършиме с децата си, като сте дружно вкъщи? Съмнявам се:) Ето концепция от мен - планирайте деня на " занимания дружно " и " занимания сами ", като ги редувате - децата не могат да са сами през целия ден, както и не можем да сме дружно през целия ден. А какво да вършиме? Минете през целия дом и разгледайте всеки долап - имате десетки игри, незапочнати книги, незавършени книги, ролеви игри, материали за изобразяване и основаване, влакове, лего, настолни игри и какво ли още не. Направете си лист за седмицата и старт - всяко занятие по един час. Ако сте с две или повече деца, всяко възнамерява за себе си, с цел да избегнете спорове (снимала съм нашия проект за тази седмица).

Не разбирам и всеобщата нервност около пропуснатия образователен материал. Всъщност, разбирам за какво Министерството на образованието и науката го прави, само че

не го поддържам в този му наложителен и задушаващ за всички тип.

Дигиталните технологии са мощно нещо - те трансформират, трансформират, влияят и форсират, могат да създадат света по-добър, по-свързан, по-достъпен, по-близък. Когато не ги разбираме, ги използваме за онлайн повтаряне на съществуващия остарял свят.

Някой попита ли учителите те какво мислят за тези седмици, те по какъв начин виждат решението и, в действителност, къде е за тях е казусът и има ли подобен изобщо? От това, което виждам - не. Аз персонално имам вяра в силите, мотивацията и опита на учителите и считам, че в случай че бъдат оставени да възнамеряват по какъв начин да се оправят с пропуските, ще намерят по-добри решения особено за техните деца, класове и групи от наложените им. Тези две седмици можеха да са интервал на обмисляне на забавни планове за след карантината, които да увличат образователното наличие и да държат интереса и концентрацията на децата висока. Онлайн часовете можеха да са вълнуващи задания - за всички дружно, за обособени екипи и като независими провокации по забавни тематики за децата, които да разискват и вършат след онлайн срещата. Хубавото най-малко е, че всички учители схванаха, че " онлайн " не е толкоз ужасно:)

Моите деца не са част от обичайна просветителна среда и нямат по 5 страници домашни дневно (никога не са имали и няма да позволи да се случи). Те са в напредничав формат на образование и

умеенето да самоорганизират ученето е овладяно добре.

Вчера Сони стартира своята страничка за снимане на птици " Сони снима сойки " - работи крепко, с цел да я сътвори и ще би трябвало да работи още по-здраво, с цел да я поддържа и обогатява всеки ден. Към момента селектира фотоси, обработва ги, качва ги, написа описания на български и скоро му следва да стартира и на британски. Подхвърлих му концепцията за седмична изненада за децата, които следват страничката и като него се вълнуват от природата и птиците, по тази причина в този момент възнамерява нещо фактически съществено и комплицирано.

Ани, от своя страна реши, че ще написа своя лична история и употребява картинките от брошура за оцветяване по номера за основа на текста (благодаря за подаръка на Ирена Вачева). Днес желае да направи ветеринарна клиника в детската стая и ме помоли за помощ. Досега там имаше ресторант, само че през днешния ден ще го затворим за карантината:)

Мислите, че вършат всичко това сами? Не, несъмнено. Ние сме с тях и оказваме помощ в графика - " занятие сами-занимание дружно ". Дали имаме конфликтни обстановки? Да, несъмнено, както сме имали и преди карантината, както ще имаме и след нея.

У дома нямаме тв приемник, тъй като нямаме време за него.

На преносимия компютър гледаме филми на BBC и по забавни тематики за децата. Децата нямат телефони, тъй като към момента не им трябват. Когато им би трябвало информация за плановете им (ежедневно се случва), търсят на нашите телефони или на преносимия компютър. Нямаме таблети, тъй като няма какво да вършим на тях. Нашият бизнес е главно онлайн и сме пред компютри непрекъснато, по тази причина гледаме свободното време да е в действителност свободно, с цел да можем да заредим акумулатори за на следващия ден. И двете деца боравят отлично с компютър и цифрово са добре ограмотени. От година и двамата са интензивно въвлечени в основаването на задачите на Red Paper Plane за дома и учебно заведение.

Разбира се, можете да имате и мъдро цифрово време. Не сме в бункер по време на война - онлайн е цялостно с отворени музеи, платформи, начинания и впечатляващи неща, които да опознаете, разгледате и обсъдите вкъщи - доста от тях пускаме в Weekly Wonders всяка седмица.

Мили учители, благи родители,

Ситуацията е чудесна опция да се радваме на времето дружно. Никога не е елементарно няколко души да са дни подред дружно, без значение от тяхната възраст.

Имаме обаче потребност от взаимопомощ, да! Но тя не е обвързвана с децата вкъщи, нито с " отворете учебника на 35-та страница и гледайте това видео по математика ". Тя е обвързвана с нашата обществена отговорност. Изправени сме пред тежка обстановка, която зависи от всеки един от нас да спрем. Самоизолацията не е избор, тя е обвързване. Самоизолацията не е хумореска, тя е героизъм. Сега не е време да наваксаме с приятелите и клюките и ми е доста тъжно като виждам мои близки, които нямат силата да кажат " не " и да покажат на себе си и на другите, че са хора на място.

Бъдете хора на място - пазете себе си и пазете другите.

Учебно наличие се наваксва, пропуснат урок не е драма (и в никакъв случай няма да бъде),

една-две нервности от досада се преодоляват (и дори са полезни), само че с живота и здравето ни смешка не трябва.

Браво на всички герои, които са в лечебните заведения сега и се грижат за тези, които нямат нашия шанс да са вкъщи с децата си, здрави. Моля, през днешния ден не си губете времето в групи за взаимопомощ - седнете на дивана с децата и прочетете " Пипи дългото чорапче " (отново). Четете изразително, разделете си дори функциите и се посмейте на живота и неговите лични чудати истории.

Учители, изгледайте с децата някоя онлайн галерия на някой от огромните международни музеи. След това обсъдете - какво прави усещане на децата, по какъв начин ги кара да се усещат, какво не схващат, има ли към тях през днешния ден нещо такова, те какво биха нарисували, в случай че желаят да покажат същото нещо, какво е желал да каже актьорът, основателят или изобретателят? След това им дайте задача да напишат по какъв начин биха организирали тяхна лична галерия - по какъв начин ще се споделя, какви творби или предмети ще има, по какъв начин ще наподобява поканата, къде ще я създадат и така нататък За по-малките деца дайте задача да нарисуват 5 картини по дадена тематика и да им дадат имена. След това могат да провеждат галерия в хола и да я показват на мама и баща. Ще има ли билети? Ще има ли нещо за подарък на феновете?

Грешно сме позиционирали ученето в нашия живот - като разследване от домашни и уроци. А то е в самата основа на света и на човешкото ни общество и от него следва всичко друго.

Учим на всички места и когато и да е - стига да желаяме. И никакви епидемии не могат да ни спрат!

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (627)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР