Цветът на Черно море е изкрящо светло син, като около

...
Цветът на Черно море е изкрящо светло син, като около
Коментари Харесай

Цветът на Черно море е син като на екзотичен остров

Цветът на " Черно море " е изкрящо ярко наследник, като към другоземен остров. Това е видно от макета му в Морската градина във Варна, ревизира кореспондент на Varna24.bg . Водата е чиста, транспарантна. Тук-там се носи по някое листо, паднало от дърветата.

Черно море разделя континентите Европа и Азия. Площта му е 436 402 квадратни километра, оптималната дълбочина е 2245 м., а междинната е 1253 метра. Разстоянието сред най-източната точка (Кабулети, Грузия) и най-западната ночка (Бургаския залив, България) е 1167 км., а дистанцията сред най-северната точмка (Березанския лиман, Украйна) и най-южната томка (Гиресун, Турция) - 624 км.

Макетът на Черно море се намира в Морската градина във Варна - пред постройката на Аквариума. Мащабът му е 1:20 000.

Създаден е през 1920 година по концепция на флотските офицери Сава Иванов и Димитър Фичев за образователни цели.

Всеки може да го посети и гратис да го прегледа. Нека да потърси и язовира Нова Каховка, на река Днепър. Да види и релефа и съотношението на реката, която се влива в Черно море. Да си отговори, дали е допустимо екозамърсяване, което да навреди на морето. Същото може да стори и от компютъра вкъщи си или на работа, както и от мобилния си телефон. Но няма нищо неприятно да посети Варна, да се разноски в парка, да приседне край макета на Черно море и в прохладата под дърветата, да размишлява за размера на планетата Земя и каква дребна, незабелижима кърфичка е на фона й, само че какви огромни бели може да й аргументи, в случай че не се грижи за опазването на природата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР