Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно

...
Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно
Коментари Харесай

Арт галерия Папийон представя Станимир Видев с изложба живопис от 1-ви април

" Цветът е клавиш; окото - чукче, а душата е многострунно пиано. Художникът е ръка, която с един или различен клавиш основава вибрациите на човешката душа. " Василий Кандински

От 1-ви април до 7-ми май 2024 година Арт Галерия Le Papillon с голямо наслаждение е убежището на последните произведения на превъзходния художник Станимир Видев. Всяка негова демонстрация е предстояща, а творчеството му е следено от многочислени фенове в България и отвън страната. Абстрактно, „ Почти нереално “ или фигурално – всяко негово произведение носи разпознаваемия му фасон на полагане на комплицирано тоново образувани мазки и тяхното следващо пламенно отнасяне и манипулиране. Станимир Видев има освен характерен, изразителен и съвсем нереален живописен жанр, само че и знаково наличие в актуалната културна сцена. „ Почти нереално “ са сплотяващите думи на актуалната му експозиция от 20 платна, само че зад тях стои и неговия подсъзнателен, примитивен израз в живописната материя. Такова е и дълбокото му прочувствено отношение към формата, обрисувана от пейзажа и хората с техните занимания, преминаващи през битието на художника.

Мощната му живопис следва философията му за баланс на цвета, комплицирано съставните му нюанси и оформяне на колоритно чувство за прочувственото наличие на обекта. Структурите и фигурите, които построява следват научна идея от динамични композиции от основните обособени детайли в изобразявания обект, само че по този начин ловко хармонирани, че се възприемат като едно цяло. Сякаш джазирани цветни петна, само че с безапелационно чувство за целокупност на облика и с проследяема взаимовръзка сред съставните му елементи. Това са видимо съответни пейзажи и в действителност пластични комбинации на багри и размери с многопластови цветни фрактури, построени с умелата ръка на актьора в темп от топли и студени тонове. Видев се въодушевява от пулса и живота на град Пловдив, само че в творбите си излиза от конкретиката, като резервира различим щрих, боравейки си игриво с присъщите за него механически способи да лишава от наслагванията, да натрупва и да оставя релефи, фрагментирайки цялото на обособени дребни самостойни картини.

В комплицирани и динамични, „ Почти нереални “ композиции изложбата сплотява градски пейзажи, само че и разпознаваемите му загадъчни фигурални композиции, където женския облик е като мираж и нежно допира сетивата на фена. Видев обича да се концентрира върху енигматичното женско наличие, уловено в разнообразни положения и то постоянно издава отношението му към дамата като муза. В тази експозиция означаваме и наличието на въодушевили го музиканти, диалози и силуети на хора, разкриваща отпечатъците от насъбрани усещания и усеща в художника.

Живописта на Видев е на границата на действителното и нереалното, което го прави толкоз скъп и обичан, и с цел да се усети добре се допуска вглеждане, и нюх. Без да се стреми към построяването на композиционни центрове, художникът съумява единствено посредством умелото боравене с цветовете да реализира няколко проекта. Винаги почтен в изкуството си, създавайки музика от комплицирани цветове, той твори безапелационно живи картини, чийто нереални композиции отпускат съзнанието и провокират въображението. Различните прочувствени и физически положения на художника, случки от всекидневието, развълнували мисълта на актьора, са главният му креативен мотор. Пейзажите са хармонични колоритни нереални композиции, само че постоянно препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Платната му излъчват доста сила, влияят с уверено полагане на цветовете с утайване и лишаване на боите за реализира на светлината.

Заповядайте на откриването на изложбата на 01.04.2024 година /понеделник/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12 и ще сте завладени от цветните и композиционни хармонии от творбите на Станимир Видев, а и от силата от наличието на създателя!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР