Цветан НАНЬОВВремето на обещанията свърши, предстоят делата, заяви новият министър-председател

...
Цветан НАНЬОВВремето на обещанията свърши, предстоят делата, заяви новият министър-председател
Коментари Харесай

Пак за старите пенсии


Цветан НАНЬОВ

" Времето на обещанията свърши, предстоят делата ", съобщи новият министър-председател при встъпването си в служба.

Започнаха делата. За страдание, при казуса с пенсиите, те започнаха с една лъжа и една неправда. Бяхме осведомени, че от 25 декември пенсиите ще бъдат преизчислени с увеличение тежестта на всяка година застрахователен стаж от 1,2 на 1,35. Допълнителна " изясненост " внесе " калинка ", евентуално от Национален осигурителен институт, с оповестен в столичен седмичник шедьовър под рубриката " указател ". Цитирам: " Преизчисляването на пенсиите ще се извърши, без да се трансформира приходът, от който е изчислена всяка една от тях, след което размерът ѝ ще се осъвремени, преизчисли и индексира съгласно нормативната уредба, настояща от датата на отпущането ѝ до 24 декември 2021 година в това число ". Край на цитата и минута тъга. Всяка професионална общественост има своя терминология. Има я и в Кодекса за общественото обезпечаване:

- индексация е от време на време изменение на тежестта на обособен детайл от пенсионната формула, в тази ситуация - на стажа. Коефициентът бе единица, усили се на 1,1, на 1,165, на 1,2, а в този момент на 1,35;

- осъвременяване е годишното увеличение на пенсиите по така наречен швейцарско правило;

- преизчисляване е установяване нов размер на пенсиите, изчислен от застрахователен приход, друг от този, от който са отпуснати в началото.

Разбира се, всяко изменение в размера на дадена сума може да се назова преизчисляване. Но когато с терминологията се спекулира, евентуално от гузна съвест, това звучи, да не бъда недодялан, неетично.

От погрома на пенсиите и пенсионната система през 1999 година до момента пенсиите бяха преизчислени единствено веднъж - през 2008 година, при държавното управление на Сергей Станишев, от осигурителния приход за 2007 година - 392,17 лева Само за сведение, в този момент пенсиите се пресмятат от застрахователен приход 1150 лева Неинтелигентният способ за разпределяне на пенсиите от изменяща се основа води до това, че при идентичен стаж и самостоятелен коефициент отпуснатата този месец пенсия е по-голяма от отпуснатата предишния месец и по-малка от тази, която ще бъде отпусната идващия месец. Преизчислените през 2008 година пенсии, макар индексации и осъвременявания, в този момент са половината на новоотпусканите. Българска социалистическа партия даде концепция за ново преизчисляване, само че то не стана.

Освен това от индексирането бяха извадени годините, резултат от добавките за първа и второкласен труд. Не напълно законно и напълно незаслужено. Техните осигурителни вноски са много по-високи от вноските за трета категория. Наясно съм, че да диспутирам по този въпрос с усмихнатия отсреща демократизъм е безсмислено. Ще опиша къс епизод и дано читателите отсъдят.

В края на 50-те години на предишния век като млад инженер работех в металургичния цех " Ленин ", шеф промяна в мартеновия завод. В тези години селските попове проявяваха учудваща интензивност. Всяка седмица най-малко две-три групи възрастни дами, отпред с попа, посещаваха Рилския манастир. На връщане посещаваха тогавашната национална горделивост - ДМЗ " Ленин ", и обезателно мартеновия завод. Още при влизането на площадката на пещите възгласът бе примес от " ох ", " ах " и " олеле ". От пещите фучеше огън. Железни чудовища с дълги хоботи висяха от тавана и се въртяха по всички страни, търсейки чия глава да счупят. Завъртаха се, вземаха някакво корито, наподобяващо ковчег. Врата на пещта се отваряше, избиваше дълъг пламък, чудовището вкарваше ковчега вътре и изсипваше нещо. Долу, на равнището на земята, се отливаше стомана. Варяхме кипяща стомана. Върху пет или шест плочи бяха подредени по 36 форми за отливане на стоманата. Над всяка от тях на метър височина хвърчат огнени искри. Но внезапно някакви черни фигури с огромни сини очи се навеждат, вземат нещо и... о, смут, влизат в огъня, вършат нещо, изскачат, отново вземат нещо, отново влизат... До мен се приближи една от дамите и с глас, цялостен с смут, ме попита: " Сине, тия там долу на какъв брой са наказани? ". Мога да се обзаложа, че до края на годините си тя не е направила нито един грях. Тя видя пъкъла.

На тези, които още държат, че " неработените ", само че отработени със здраве и кръв години, не подлежат на индексация, адресирам леко променения привет на гладиаторите: " Господа, влизащите в огъня ви поздравяват. "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР