Цветан Кръстев е един от тримата художници, избрани от експертната

...
Цветан Кръстев е един от тримата художници, избрани от експертната
Коментари Харесай

Започна пилотното издание на резидентната програма за артис...

Цветан Кръстев е един от тримата художници, определени от експертната група към Община Пловдив да вземе присъединяване в пилотното издание на резидентната стратегия за актьори през тази година.

Той областите, в които твори, са пърформанс, ленд арт видео арт, снимка, апаратура. Прави напълно деликатни намеси и пърформанси в естествена и градска среда. С особена бдителност, възприятие за комизъм и фина хармония, художникът съумява да подчертае съвсем невидими елементи от действителността, която ни заобикаля и да ги трансформира във въздействащи послания. Неговите материали най-често са взети от природата. Мимолетността на неговите намеси доста постоянно постанова те да се документират с видео и снимка и да продължат да съществуват като независими творби.

Още от най-ранните си изяви Цветан Кръстев е друг, замислен в преосмислянето и трансформирането на природата и пейзажа в деяние и в идея.

Роден е във Варна през 1961 година Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1981. От 1985 година работи в региона на концептуалното изкуство. Един от създателите на клуб „ Вар(т)на “ (Варна, 1996). Клубът е основан от трима художници, живеещи и работещи във Варна - Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев и е една от първите и най-автентични групи, които работят в региона на концептуалното изкуство в България.

Съосновател и уредник е и на Международния фестивал за късометражно кино „ Карантината “ (Варна, 2014). Участвал е в голям брой изложения, фестивали, биеналета и конгреси на актуалното изкуство в България и чужбина. Живее и работи във Варна.

В разгара на лятото ползата на художника се придвижва към Пловдив. В първа част от резиденцията си създателят ще изследва града и ще приготвя своя план, отдаден на богатото и многообразно културно завещание.

„ Всички планове от резидентната стратегия следва да се осъществят през септември. Целта на резиденцията е да се насочи ползата към познати, обичани от всички и не толкоз познати обекти и монументи на културното завещание в Пловдив, като се употребяват необикновени креативен подходи към тях “, описа заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов. Той добави, че публиката в Пловдив ще има опция да се запознае в детайли с портфолиото и изявите на гостуващите актьори, както и с резултатите от техния престой в серия от самостоятелни презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната стратегия през септември.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР