Цвета Караянчева положи клетва като председател на Народното събрание ©

...
Цвета Караянчева положи клетва като председател на Народното събрание ©
Коментари Харесай

Цвета Караянчева оглави парламента след оставката на Димитър Главчев

Цвета Караянчева постави клетва като ръководител на Народното събрание

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Българска социалистическа партия изиска оставката на Димитър Главчев, откакто той изгони Корнелия Нинова от Народното събрание

Скандалът се развихри, до момента в който левицата настояваше Бойко Борисов да обясни изказванието си, че в Народното събрание има наркотрафиканти
15 ное 2017
Българска социалистическа партия изиска оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев
31 май 2017 Корнелия Нинова може да се похвали с още една точка, която взе на ГЕРБ - оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев, тъй като рецесията стартира от нейното остраняване от пленарна зала единствено преди два дни. Смяната обаче е плод на конюнктурно решение на водача на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов, обвързвано с идното посещаване на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни (ЕНП) и вероятността той да приказва пред полупразна зала поради протеста на социалистите. Съпартийците на Главчев от ГЕРБ, които до момента го защитаваха поради желаната му от Българска социалистическа партия оставка, също я одобриха без несъгласие, настрана от обстоятелството, че в институционалната подчиненост на България, която е парламентарна република, неговият пост е по-високо от този на премиера.

Досегашният зам.-председател на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) застана отпред на Народното събрание. Тя беше определена с гласовете на 138 народни представители от ГЕРБ, " Обединените патриоти " и Движение за права и свободи. Трима от Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ", а 71 се въздържаха.

Българска социалистическа партия провокира рецесията

До оставката на Димитър Главчев се стигна откакто в сряда той в профил водача на социалистите Корнелия Нинова от съвещанието на Народното събрание. Това стана до момента в който тя правеше декларация от името на групата на Българска социалистическа партия, само че Главчев й лиши думата и я наказа. Заради митинг от две съвещания беше отсранен и сътрудника й Антон Кутев. Веднага по-късно от Българска социалистическа партия желаеха оставката на Главчев, а в четвъртък подписката беше подадена публично и в деловодството на Народното събрание. Тя беше подкрепена и от депутатите от Движение за права и свободи. Заедно с това от Българска социалистическа партия заплашиха, че до момента в който Главчев не напусне поста си, социалистите няма да влизат в пленарната зала и че ще участват единствено при основни разисквания като да вземем за пример бюджета и идния избор на съмнение.

Оставката

Оттеглянето на Главчев стана след съвещание на председателския съвет на Народното събрание в петък сутринта. На него с изключение на водачите на парламентарните групи беше и министър председателят Бойко Борисов. Присъствали описаха, че още първоначално той се е обърнал към Главчев с думите, че " би трябвало да си върви ", а никой от другите от ръководещата партия не се е изказал в негова отбрана. Борисов се обърнал и към водачите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ (който изискал още оставките на Валери Симеонов и Красимир Велчев), с думите, " че предварителни парламентарни избори няма да има ".

Знак, че дните на Главчев като ръководител на Народното събрание са преброени министър председателят даде в четвъртък, когато съобщи, че " не е трябвало да си изпуска нервите ". Източници от ГЕРБ намекнаха, че решението за оставка е било взето още нощес, като за това са били известени ръководителите на всички групи в Народното събрание. Един от причините за крайното решение, който министър председателят изтъкнал по време на съвета в петък, бил обвързван с идното посещаване на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни (ЕНП) и вероятността той да приказва пред полупразна зала поради протеста на социалистите. Същата аргументация даде и ръководителят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната естрада.

В Българска социалистическа партия също са били наясно с аргумента за Таяни. Бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин, който оглавява парламентарната комисия по европейски въпроси, им споделил, че от Брюксел настояват, че шефът на Екологичен потенциал няма да приказва в пленарната зала, в случай че Българска социалистическа партия не участва. Социалистите възнамеряваха да заемат места в бранша за посетители на балкона. Таяни, следователно, щял да се срещне с управленията на парламентарните групи поотделно.

По този мотив представители на ГЕРБ са водили телефонни диалози на най-високо равнище в ЕНП и с ръководителя на ПЕС Сергей Станишев. От управлението на ГЕРБ потвърдиха, че в четвъртък вечерта министър председателят е имал диалог с Брюксел. След края на рецесията с Димитър Главчев, Народното събрание насрочи изключително съвещание във вторник, с цел да може Таяни да произнесе тирада в пленарната зала.

Компенсиране на Главчев

След оставката Главчев сподели, че занапред ще взема решение дали да не напусне и Народното събрание. Той за следващ път съобщи, че не е нарушил правилника за работа на Народното събрание като е отстранил Нинова и че се е отдръпнал в " името на парламентаризма ".

Според източници от ГЕРБ на идното национално заседание на партията на 26 ноември, когато ще се избира ново управление, Главчев ще бъде препоръчан за член на изпълнителната комисия - тясното управление на групировката.

От своя страна социалистите към този момент разискаха в резюме държанието си след оставката и взеха решение, че не е добре да злорадстват или прекомерно да акцентират заслугите си за нея. " Натискът ще продължи, само че значимо е да не се прекалява ", сподели народен представител от левицата. В декларация от трибуната в пленарна зала във връзка отдръпването на Главчев Корнелия Нинова уточни: " Краят на председателството на господин Главчев е и опция за ново начало... То е тест за политическа зрялост – дали сме подготвени да сложим ново начало на парламентаризма, дали сме подготвени дебатът тук да стане спор всъщност и с причини, дали сме подготвени да възстановим конституционни правила, че в парламентарната република висшият орган на ръководство е Народното събрание ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР