Цунами заля японския остров Енагуни след земетресението Тайванската служба за

...
Цунами заля японския остров Енагуни след земетресението Тайванската служба за
Коментари Харесай

Мощен трус събори 26 сгради в Тайван, може да има затрупани хора под отломките

Цунами заля японския остров Енагуни след земетресението

Тайванската работа за пожарна и спешна сигурност заяви, че един човек е умрял, а над 50 са ранени след земетресение с магнитуд 7,2, което раздруса източния бряг на острова, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Това бе най-силното земетресение на острова от най-малко 25 години. То докара до предизвестия за цунами в Южна Япония и Филипините, които по-късно бяха анулирани.

Най-малко 26 здания се срутиха, повече от половината в град Хуалиен, а към 20 души са затрупани под отломките. Земетресението, станало към 08:00 ч. тази заран (б.р. локално време), до момента в който хората отиваха на работа и на учебно заведение, е с дълбочина от 15,5 км съгласно тайванската Централна метеорологична работа.

Две здания рухнаха през днешния ден в Хуалиен - град, намиращ се покрай епицентъра на мощното земетресение, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според източник от пожарната работа в града може да има затрупани хора под отломките.

Пететажна постройка в слабонаселения Хуалиен бе мощно развалена, като първият ѝ етаж се срути, а останалите се наклониха под ъгъл от 45 градуса. В столицата Тайпе паднаха керемиди от по-стари здания и от някои по-нови офис комплекси. Училищата изтеглиха учениците си на спортните стадиони. Много дребни деца носеха мотоциклетни каски, с цел да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични земетресения, заяви АП.

Движението на влаковете беше прекратено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия отчасти се отдели. Националното законодателно заседание, издигнато преди Втората международна война, също имаше повреди по стените и таваните. 

Тайванските управляващи оповестиха, че заплахата от цунами значително е минала. Местната метеорологична работа заяви, че магнитудът на труса е бил 7,2.

Въпреки че земетресението стана в разгара на утринния час пик, суматохата на острова, който постоянно е разтърсван от земетресения, беше дребна. На учебните заведения и държавните институции беше дадена опция да анулират работата и занятията.

Все още няма данни за жертви в Хуалиен, където през 2018 година гибелен трус срути исторически хотел и други здания. Най-силното земетресение в Тайван през последните години стана на 21 септември 1999 година с магнитуд 7,7, като аргументи 2400 смъртни случая, рани към 100 000 души и унищожи хиляди здания. 

Междувременно японската телевизия Ен Ейч Кей заяви в това време за земетресение с магнитуд от 7,5 край югозападните крайбрежия на Япония. Има публикуван предизвестие за цунами за южната префектура Окинава.

Руският телеграм канал „ Операция Z: Военкоры Русской Весны “ пък разгласява видеоклипове от Тайван, на които се виждат наклонените здания след труса. Електронното издание оповестява, че цунами е достигнало японския остров Енагуни след първия трус в Тайван.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР