ЦСКА води титанична битка с Лудогорец за титлата, а в

...
ЦСКА води титанична битка с Лудогорец за титлата, а в
Коментари Харесай

Червени и сини врагове пред портата на Лудогорец

ЦСКА води титанична борба с Лудогорец за купата, а в предишния кръг едно " алено " сърце - Христо Янев, удари съществено рамо на " армейските " упоритости, спирайки разградчани с Пирин. Сега на " орлите " следва дуел с Черно море, където треньор е една знакова фигура от " синята " митология в лицето на Илиан Илиев. Дали обаче експертите с " армейско " ДНК в Първа лига, или тези с левскарско играят по-успешно против Лудогорец? Ако разделим условно треньорите на четири категории - на такива, свързани с Левски, с ЦСКА, на чужденци и на български експерти, които не са обвързани с нито един от двата гранда, то какво ще ни покаже историческата информация?

37 пъти треньори от необятния " червен " кръг са правили еднакъв или имат победи над Лудогорец, откогато хегемонът е в елита от сезон 2011/12. Само с един триумф по-малко са треньорите от " синята " сфера, 24 пъти разградчани са спрени от неутрални треньори и още 22 пъти от чужденци.

Ако вземем поради обаче единствено последните три сезона, то наклонността внезапно се трансформира и успеваемостта на " алените " треньори превъзхожда доста тази на " сините ". Освен с Янев, Лудогорец бе спрян на два пъти от Любо Пенев и ФК ЦСКА 1948 и по един път от Тунчев и Арда, също по този начин от Любо Пенев на два пъти с ЦСКА и по един път от Стойчо Младенов и Стамен Белчев. За същия този интервал го вършат единствено трима " сини " треньори - като два пъти от тях това е Мъри Стоилов с Левски и един път Тони Здравков с Ботев Враца.

В първите пет сезона на Лудогорец от 2011 до 2016 година обстановката е напълно друга и успеваемостта на треньорите от " синята " сфера е доста по-голяма. В цели 23 случая те стопират " орлите ". Правят го на два пъти Димитър Димитров с Черноморец, Емил Велев с Левски, Тони Здравков с Ботев Враца, на пет пъти Петър Хубчев с Берое, Ники Митов с Левски, на три пъти Гонзо с Черно море, на четири пъти Мъри Стоилов с Ботев Пловдив, отново Тони Здравков, само че с Левски, Александър Станков с Черно море, Гонзо с Левски, на два пъти Стойчо Стоев с Левски, Илиан Илиев с Локо Пд и Ники Костов с Ботев Пд.

За тези пет сезона " алените " треньори поставят 10 пъти кол в колелата на машината от Разград.

Предвид наклонността от последните години ЦСКА би трябвало да се уповава на " алените " треньори, с цел да спрат Лудогорец. В момента цели шестима експерти са с " алено " ДНК - Томаш в Локо Пловдив, Тунчев в Арда, Манчев в Хебър, Светльо Петров в Септември, Тодор Янчев в ЦСКА 1948 и Христо Янев в Пирин. Тук в някаква степен може да прибавим и седми човек - някогашният треньор на " армейците " Даниел Моралес, който води Ботев Враца. " Сините " фрагменти пък са трима. След днешния мач против Илиан Илиев и Черно море, на разградчани им предстоят три следващи дуела против тимове от " аления " кръг - против Хебър, Арда и Ботев Враца.

Дали обаче в последна сметка ЦСКА няма да разчита на треньора, който най-често е спирал разградчани - Златомир Загорчич. Заги не е губил 7 пъти от Лудогорец за състезание, като с Литекс има победа и реми, а със Славия има два триумфа и три равенства. Ако Илиан Илиев не загуби през днешния ден, то той ще изравни достижението на Заги. Той стопира хегемона на два пъти с Локо Пловдив, един път го бие с Beрея, а с Черно море има две победи и едно тъждество. Това значи, че Илиан го е правил с три разнообразни тима, като го стори и Христо Янев, който преди шока с Пирин съумя да спре разградчани с ЦСКА и Нефтохимик.

Ако би трябвало да очертаем още един забавен факт, то като треньор на Дунав Веселин Великов на три пъти спря Лудогорец през сезон 2016/17 - две ремита и една победа, а Мъри Стоилов го направи четири пъти с Ботев в границите на един сезон.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР