ЦСКА успя да прекъсне негативната си поредица и в дебюта

...
ЦСКА успя да прекъсне негативната си поредица и в дебюта
Коментари Харесай

С шахматна прозорливост Люпко и ЦСКА ужилиха Осиек

ЦСКА съумя да прекъсне отрицателната си поредност и в дебюта на Люпко Петрович след формалното му предопределение за старши треньор реализира скъпа домакинска победа с 1:0 над хърватския Осиек в мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Сръбският футболен експерт несъмнено надигра тактически сътрудника си Дино Скендер, като го изненада със скица, в каквато до този миг "червените " не бяха играли, а и се оказа целунат от ориста под формата на неповторимия надвит гол на Евандро да Силва.

Бразилецът осъществя по доста хубав метод в 53-ата минута с воле отвън границите на пеналта, а шансът покри "червените " в края, когато Ласло Клайнхайслер разтресе гредата. Това обаче беше една от доста дребното неточности, които отборът от "Българска войска " позволи в хода на 90-те минути. Почеркът на Петрович в неговото 3-5-2 несъмнено беше елементарно отличим, тъй като нямаше и диря от големите пробойни в отбранителния вал, които почитателите на същия този стадион видяха през уикенда против Черно море.

Още от първата минута хърватският конкурент сподели, че ще работи безусловно безкомпромисно във всяка една точка на терена. Играчите на Дино Скендер не се свениха да правят нарушавания, освен това много остри такива, с цел да респектират играчите на „ червените” и в някаква степен съумяха.

За цялата първа част „ червените” имаха един-единствен насочен шут към вратата на Ивица Ивушич, като вратарят даже не трябваше да се намесва. В 7-ата минута Диего Фабрини сподели какъв жокер може да бъде против издигнат по толкоз отбранителен метод противник. Италианецът с отлично първо допиране се освободи отляво по офанзивата и съвсем от ъгловото знаменце изпрати ниско центриране към Евандро. От към 8-9 метра бразилецът опита да стреля без подготовка и улучи топката доста зле, което разреши на Майсторович да блокира с тяло.

Хърватите също не се отличиха с кой знае какви положения. В 21-ата минута публиката на „ Армията” видя и единственото вратарско избавяне за полувремето. Нуно Томаш стана причина за него, откакто закъсня с позиционирането си и центрирането на Бочкай отляво стигна до Марич. От 9-10 метра нападателят с глава стреля право в литовския пазач.

В 27-ата и другият нападател на Осиек се регистрира с демонстрация. Антонио Манце овладя топката с тил към вратата и отвън наказателното поле. Той получи късмет прекомерно елементарно да се обърне и нанесе шут по диагонала, който прелетя на най-вече половин метър около десния дирек.

Точно преди почивката ЦСКА получи необичаен късмет да хване съперника си на контраофанзива, която беше осуетена от нежеланието на Евандро да комбинира със свободните на двата фланга Али Соу и Фабрини.

Второто полувреме донесе забележима смяна в лицето на ЦСКА, който стартира по-добре да се възползва от обстоятелството, че Осиек предпочиташе да среща противника си в личната половина и да не пресира бранителите на „ червените” при изнасянето на топката. Това съответства с промененото държание на халфовете на домакините, които заиграха очебийно с ниски пасове по тревата.

В 53-ата минута ЦСКА откри резултата с първия си прецизен шут в мача. Евандро взриви трибуните с наелектризиращо воле, което стана допустимо след не толкоз чистото му вдишване на топката. Бразилецът откри топката по изумителен метод и от 21 метра да я прати тъкмо под гредата на Ивушич с невъзможна привидно парабола – 1:0.

След попадението Люпко Петрович небрежно направи отбранителна смяна и вкара Валентин Антов в центъра на терена за сметка на Фабрини. Това даде самодейността на Осиек, който стартира много по-трайно да владее и разиграва топката и на собствен ред се оказа изправен пред солидно издигната отбрана. Бикел и Жеферсон също способстваха, като понижиха честотата на включванията си в предни позиции.

Хърватите доста мъчно реализираха нещо посредством комбинациите си, само че при статичните обстановки бяха доста рискови. Това беше потвърдено в 75-ата минута, когато при ъглов удар отляво по офанзивата топката беше свалена за Манце пред вратарското поле и той опита акробатичен изстрел с десния крайник. Кълбото мина на сантиметри около десния дирек зад вратаря на ЦСКА.

Пет минути по-късно гостите получиха нова опция и отново след центриране от статично състояние. Бочкай придаде фалц на топката при директния свободен удар и това разреши на

Марич да надскочи всички и да стреля с глава от към 10 метра. И този път мерникът на хърватина изневери, като изстрелът му отлетя в навън.

В 82-ата всички „ червени” почитатели по трибуните изтръпнаха, откакто гостите удариха греда. Контузия на Петър Занев и промяната му с Греъм Кери принуди най-малко краткотрайно Жеферсон да застане като третия централен бранител. Това незабавно докара до проблеми, тъй като бразилецът непростимо подцени полувисокия извеждащ пас за Клайнхайслер и не съумя да го пресече. Унгарецът съумя да овладее в наказателното поле и момент преди да бъде затворен от Томаш нанесе доста мощно воле. Черниаускас беше преодолян, а кълбото откри левия дирек и излезе в навън.

-----

Най-интересното от мача минута по минута:

90+7' - КРАЙ НА МАЧА. ЦСКА завоюва първия дуел против Осиек в Лига Европа с 1:0.

90+4' - Кристиян Малинов изпитва съществени болки в бедрото и очевидно ЦСКА ще довърши мача в понижен състав, откакто към този момент няма право на смени.

Реферът Паоло Валери назначи 5-минутно продължение на срещата.

90' - И Греъм Кери от ЦСКА си проработи жълт картон след просрочен шпагат.

84' - Втора промяна за Осиек - Клайнхайслер напусна терена, с цел да даде път на офанзивния халф Дмитро Лиопа.

82' - Трета и последна смяна в редиците на ЦСКА - Чорбаджийски заменя голмайстора Евандро.

82' - ГРЕДА ЗА ОСИЕК! В мига, в който Жеферсон застана като трети централен защитник, домакините позволиха в действителност сериозна заплаха. Бразилецът лековато опита да пресече с крайник полувисокия извеждащ пас към Клайнхайслер. Унгарецът овладя вътре в наказателното поле и от въздуха стреля около Томаш, с цел да разтресе левия дирек зад Черниаускас.

80' - Нова опция пред Осиек! И още веднъж след статично състояние. Бочкай придаде доста фалц на центрирането си от директен свободен удар, а двама играчи в алено се разминаха, с цел да може Марич да стреля с глава от 10 метра. За шанс на Черниаускас изстрелът мина в навън около левия му дирек.

79' - Втора промяна за ЦСКА - Петър Занев напусна с травма, на негово място Греъм Кери. Това ще промени салдото в "червените " редици.

78' - Първа промяна за Осиек - Марин Пил излезе, вместо него Ведран Югович.

75' - Шанс пред Осиек! Центрирането на Бочкай отляво пое към далечния завършек на вратарското поле, където топката беше свалена към Манце. Той опита акробатично воле с десиня крайник, което мина около дясната греда. Миг нехайство от отбраната на ЦСКА можеше да коства скъпо.

74' - Амбициозен опит на Клайнхайслер да обстрелва вратата на "червените " посредством директен свободен удар от към 30-ина метра. Топката срещна в състезател в стената и излезе в корнер.

71' - Жълт картон за младия Валентин Антов, който направи доста тежък шпагат против Шутало, който опита да изнесе топката с дрибъл през центъра.

Осиек стартира да владее доста повече топката след попадението за ЦСКА. Това отваря пространства за контраатаки, само че дотук домакините не съумяват да се възползват.

67' - Проблеми по едно и също време за Петър Занев и Жеферсон, който изпитва болки след нарушаването, което извърши. Засега само Занев напусна терена, "червените " краткотрайно с 10 души.

66' - Жълт картон за Жеферсон от ЦСКА за доста недодялан шпагат против Шорша.

63' - Първа промяна в ЦСКА, напълно в жанр Люпко Петрович - Валентин Антов размени Диего Фабрини с задача да укрепи центъра на терена.

62' - Бочкай може да се усеща късметлия, че не получи втори жълт картон тук. Левият халф-бек на гостите се оказа майсторски финтиран от Бикел и много жестоко препъна футболиста на "червените ". Реферът се въздържа от нова публична глоба.

61' - Антонио Манце получи извеждащ пас отляво по офанзивата на Осиек и доста елементарно преодоля Томаш, обръщайки се към оста си. Португалецът рисково подръпна своя конкурент, който пусна пас и се свлече малко късно в наказателното поле. Реферът остави играта да продължи с безапелационен жест.

58' - Няколко несанкционирани единоборства от съдията доведоха до повишаване на градуса. Петер Бочкай влезе в спречкване със съдията и си заслужи жълт картон, трети за състава на Осиек.

53' - ГОООООООЛ ЗА ЦСКА - 1:0! Какво осъществяване от Евандро да Силва! Малинов с пай пас от едно допиране откри Евандро пред наказателното поле, а бразилецът не овладя топката напълно чисто. Така тя се повдигна във въздуха и му разреши да нанесе феноменално воле. Топката пое по съвършената парабола и мина над плонжа на Ивушич, с цел да падне тъкмо под гредата.

47' - Много разочароващ опит на Тиаго Родригес да шутира от отдалеченост. Португалецът опита още с първото допиране и без никаква подготовка да насочи изстрел от над 20 метра, а кълбото отлетя високо над задачата.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите на ЦСКА възобновиха играта от центъра. Без смени и в двата състава.

45+1' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ.

1 минута продължение на първото полувреме.

45' - Петер Бочкай с хубаво вдишване на топката финтира Жанио Бикел отляво по офанзивата и съумя да нахлуе във вътрешността. Халф-бекът на Осиек нанесе шут по диагонала, който срещна тялото на бранител в алено.

Има голяма възможност ЦСКА да приключи полувремето с един-единствен опит за изстрел - блокирания на Евандро в самото начало. Тимът несъмнено стои плътно на терена, само че наподобява няма концепция по какъв начин да се оправи със солидния блок, който Осиек поддържа със забележителна лекост.

31' - Отличен дълъг пас на Бодуров по диагонала, само че Евандро беше засада и това му разреши да се отскубне. На всичкото от горната страна бразилецът си оказа помощ с ръка при преодоляването на топката.

29' - Жълт картон за Томислав Шорша от Осиек, който доста буйно нападна в тил Тиаго Родригес.

27' - Опасен изстрел на Антонио Манце! Нападателят на Осиек овладя топката с тил към вратата пред наказателното поле на ЦСКА, а Томаш прекомерно елементарно му разреши да се обърне. Хърватинът не се посвени да шутира от към 17-18 метра по диагонала, топката мина на по-малко от половин метър около десния дирек.

21' - Първи прецизен удар в мача и избавяне от Черниаускас! Петер Бочкай, левият краен бранител на Осиек, се включи в предни позиции и центрира към точката на дузпата. Нуно Томаш закъсня с позиционирането и това разреши на Марич да стреля с глава от към 9-10 метра. Топката беше ориентирана право към Черниаускас.

20' - Михаел Жапер от Осиек също получи жълт картон, поради фаул против Фабрини.

17' - И при цялата безкомпромисна игра на Осиек, първият жълт картон е за Диего Фабрини от ЦСКА.

Дотук, ненапълно предстоящо, нищо градивно от състава на Осиек. Тимът на Дино Скендер концентрира своите старания в уплътняване на личната половина и разчита на изритани напред топки. ЦСКА изпитва компликации да откри пространства за комбинации при толкоз стилен отбранителен блок против себе си.

9' - Медицинска помощ за Занев, който беше изблъскан от Манце право в Нуно Томаш. Гостите несъмнено демонстрират, че ще залагат на физическите конфликти.

7' - Отлична техника от Фабрини , който с поемането на топката се освободи от Шорша отляво по офанзивата. Почти от ъгловото знаменце италианецът центрира ниско към точката на дузпата, където Евандро беше изтърван. Бразилецът по фрапиращ метод не улучи топката и бранителите елементарно почистиха.

7' - Занев опита с пас зад тила на отбраната на гостите. Гамбиецът употребява физиката си и съвсем изпревари Бошко Шутало. В последна сметка бранителят почисти в корнер, който не докара до заплаха пред вратата на Ивушич.

3' - Няколко по-твърди конфликта още в първите минути. Капитанът Миле Шкорич нацели Евандро с ръка в лицето при борба край тъча. Реферът от Италия реши, че нарушаване няма.

НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за Осиек.

-----

ЦСКА – ОСИЕК 1:0

1:0 Евандро 53'

ЦСКА (3-5-2): 30. Витаутас Черниаускас – 24. Нуно Томаш, 5. Николай Бодуров /к/, 11. Петър Занев (79' - Кери) – 16. Жанио Бикел, 20. Тиаго Родригес, 15. Кристиян Малинов, 21. Диего Фабрини (63' - Антов), 3. Жеферсон Телес – 10. Евандро (82' - Чорбаджийски), 22. Али Соу;

запаси: 12. Густаво Бусато; 4. Божидар Чорбаджийски, 8. Греъм Кери, 9. Тони Уот. 14. Вив Соломон-Отабор, 25. Раул Албентоса, 26. Валентин Антов.

Старши треньор: Люпко Петрович

Осиек (3-5-2): 1. Ивица Ивушич – 21. Миле Шкорич /к/, 6. Анте Майсторович, 31. Бошко Шутало – 17. Томислав Шорша, 25. Марин Пил (78' - Югович), 5. Ласло Клайнхайслер (84' - Лиопа), 19. Михаел Жапер, 12. Петер Бочкай – 24. Мирко Марич, 9. Антонио Манце;

запаси: 13. Марко Маленица; 4. Гутиери Томелин, 7. Ведран Югович, 10. Дмитро Лиопа, 11. Марко Дуганджич, 20. Бенедик Миоч, 22. Даниел Лончар.

Старши треньор: Дино Скендер

Стадион: „ Българска армия” (София)

Главен арбитър: Паоло Валери (Италия)
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР