ЦСКА-София започна демонтажа на козирката на стадион Българска армия“. Специална

...
ЦСКА-София започна демонтажа на козирката на стадион Българска армия“. Специална
Коментари Харесай

ЦСКА-София рути козирката на „Армията“

ЦСКА-София стартира демонтажа на козирката на стадион „ Българска войска “. Специална машина, една от петте такива в целия свят, започва рушенето. На място бяха изпълнителните шефове на ЦСКА-София Филип Филипов и Стоян Орманджиев, медии и представители на компанията реализатор.

Демонтажът на стадиона би трябвало да завърши в границите на три месеца и е на стойност малко над 1 милион лв.. На този стадий всичко върви без непредвидени обстановки и разрушаването на остарялото оборудване може да завърши и по-рано от плануваното.

„ Очаквам до 2 месеца да сме подготвени. Имаме подготвен план, работим по избора на реализатори, само че това е сложен развой, търсим най-хубавата оферта. Няма вид да не се построи стадионът, процесът е необратим. Всеки ден имаме оперативки, разискват се и най-малките елементи, в това число тавани, облицовка на съблекалнята, интериора. Демонтажът коства малко над милион лв., на ниска цена е “, сподели членът на Управителния съвет на „ Спортни парцели Българска войска “ Даниел Димов.
ЦСКА-София ще има стадион за 16 – 18 000 фенове
„ Капацитетът на новия стадион е мъчителна тематика за всички, само че се съобразяваме с дадености. Стадионът е в паркова среда. Няма по какъв начин да е 40 000, би трябвало да се мисли и за поддръжката. Имам опит със спортни уреди и съм се убедил с годините, че е по-лесно е да го построиш, в сравнение с да го поддържаш. От 16 до 18 хиляди ще е потенциалът. Това няма да е единствено стадион, а ивент център и ще приема друг вид събития, освен футболни мачове “, сподели Димов.

Представителят на компанията реализатор по демонтажа „ Ростер “ – Николай Николов, съобщи, че събарянето на козирката ще бъде осъществено на стадии.

„ Това е началният стадий на събарянето на козирката с една неповторима разрушителна машина за България, създадени единствено пет бройки в света, една в Австралия, Канада и две в Германия, може да доближи височина на работа от 38 метра. Основната причина да изберем този способ на срутване е оптимално опазване на сигурността на личния състав, както и минимум влияние на околната среда. Не се позволява разбъркване на строителни. Демонтажът се прави следено на дребни части “, сподели Николов.

„ Машините преработват отпадъците и ги събират разделно, натъртва се на екологията, да запазим природата чиста. Има дървета, които са в непосредствена непосредственост до постройката и сме създали отбрана да ги запазим. Демонтажът става постепенно, с цел да избегнем замърсяване на въздуха. Всичко върви по проект, няма изненади на този стадий. От земните диги съвсем всичко остава, главно се маха стоманобетоните. Пилоните на осветлението ще бъдат демонтирани най-после за сигурност “, сподели техническият началник на обекта Юксел Караахмед.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР