ЦСКА се доближи до взимането на своите бази стадион Българска

...
ЦСКА се доближи до взимането на своите бази стадион Българска
Коментари Харесай

ЦСКА се доближи до своите бази

ЦСКА се приближи до взимането на своите бази стадион „ Българска войска “ и комплекса на Панчарево. Това стана, откакто спортният министър Красен Кралев разгласи началото на дълго чакания конкурс за отдаване чартърен за период от 10 години на спортните комплекси „ Българска войска “ и „ Панчарево “. Претенции за обектите обявяват елитният ЦСКА и аматьорският ЦСКА 1948. Собственик на двата обекта към този момент е новосформираното държавно сдружение „ Сердика спортни парцели “, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта.

За използването на оборудванията е избрана начална месечна цена от 60 000 лева без Данък добавена стойност. Отделно наемателят би трябвало да извърши вложения на стойност минимум 1 млн. лева без Данък добавена стойност – 700 000 лева в „ Българска войска “ и 300 000 лева в „ Панчарево “. Авансово би трябвало да се заплати сума от 800 000 лева, която е част от наемната цена.

В документите на състезанието са регламентирани условията към претендентите. Те могат да бъдат футболни клубове, регистрирани като юридически лица и да дават отговор на изискванията за състезателен клуб съгласно Закона за физическото образование и спорта. Не би трябвало да имат отговорности към Национална агенция за приходите, страната, общината и „ Сердика спортни парцели “.

Следващите условия стесняват кръга на претендентите, които могат да вземат участие в състезанието. Те би трябвало да имат нужния професионален опит и техническа опция за застраховане на активността на обекта по предопределение, дълготрайна тактика за рационализация, прилагане и отражението върху развиването на физическото образование и спорта. Необходим е и потвърден публичен принос в спорта.

Изискванията приключват с изискването наемателят да има уставен капитал не по-малко от 5 млн. лева и да е осъществил за последните три финансово завършени години (2014, 2015 и 2016) тригодишен оборот не по-малък от 15 млн. лева (без ДДС). Ако претендентът е лице, записано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за него отпада условието за уставен капитал.

На въпрос дали условието за 3-годишна история не предрешава изхода от състезанието, министър Кралев отговори: „ Търсим сдружение с потвърдена история, с потвърден генезис на парите и това ще бъде гаранция, че уговорките ще бъдат изпълнени. Тези условия подсигуряват държавния интерес. Аз съм министър на младежта и спорта и ме интересува държавният интерес да бъде обезпечен. “

Документи за присъединяване в състезанието за „ Българска войска “ и „ Панчарево “ се одобряват до 11 декември дружно със 100 000 лева депозит. Комисията ще разгласи резултатите на 3 януари 2018 година и в едномесечен период би трябвало да се подписа контракт за наем.

От критериите и думите на министър Кралев излиза, че елитният ЦСКА е неоспорим любимец. На първо място поради ясния генезис на парите. Собствениците са обществено известни – Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков. Освен това над 90 % от почитателите признаха този клуб за правоприемник на оповестения в неплатежоспособност ПФК ЦСКА АД. И също по този начин ЦСКА от Първа лига дава отговор на условието да е професионален клуб с бюджет над 5 млн. лв.. Ръководството му не стопира да прави усъвършенствания на Панчарево, има подготвеност да започва и „ Армията “.

Реално и други клубове могат да аплайват за базите. При откриването на зала „ Асикс Арена “ министър председателят Бойко Борисов обаче сподели: „ Базите на ЦСКА са си на ЦСКА! “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР