ЦСКА рядко има поводи да празнува с купа, когато чества

...
ЦСКА рядко има поводи да празнува с купа, когато чества
Коментари Харесай

ЦСКА рядко печели отличия в юбилейни години

ЦСКА рядко има мотиви да чества с купа, когато празнува празник. Това сочи информация на сътрудниците от " Тема: Спорт ".

Сезоните по-често се оказват без трофей, а са записани и няколко доста съществени неуспеха - разгромни провали от Левски, както и изгубен край за купата от Марек.

Навръх последния празник - през 2008 година, ЦСКА стана безапелационен първенец, само че по-късно не получи лиценз за присъединяване в евротурнирите. Така кръглите годишнини доста постоянно са с горчив привкус.

10 години - 1958

ЦСКА става първенец в шампионата, което тогава е в преход - от цикъл пролет-есен, минава в есен-пролет. По тази причина армейците стигат до първото място единствено след 11 срещи, в които не губят - 7 победи и 4 равенства. Точно в юбилейния месец май ЦСКА не играе формален мач. Вечното дерби е на 6 юли и приключва 2:2. През първата си юбилейна година армейците вземат участие за 3-ти път в евротурнирите. В 1/8-финал за КЕШ те се изправят против Атлетико Мадрид и се показват повече от почтено - губят първия мач с 1:2 в Испания (точен е Георги Димитров-Червения), само че взимат реванша с 1:0 с гол на Гацо Панайотов. Следва трети дуел на безпристрастен терен в Женева, който губят с 1:3, само че едвам след продължения. Крум Янев открива резултата, само че Атлетико обръща.

За националната купа (тогава Купа на Съветската армия) ЦСКА отпада на полуфинал с 0:1 от мощния в тези години Спартак Пловдив.

20 години - 1968

Първата огромна издънка на ЦСКА в юбилейна година. Армейците падат с 2:7 от Левски на 17 ноември 1968 година за състезание. Преди това отборът мачка наред в елита - 10-1-0, като има тъждество единствено против Локо Сф. Червените подхождат високомерно към дербито, повеждат още във 2-рата минута посредством Петър Жеков, само че след това са осъдени грубо.

В предходния сезон, завършил два месеца след юбилея - през юли, ЦСКА приключва 2-ри в шампионата на 3 точки зад Левски. В този шампионат армейците играят точно на юбилея си - на 5 май побеждават Черноморец Бс с 2:1 вкъщи. За Купата на Съветската войска отпадат още в груповата фаза, а в евротурнирите ЦСКА не взе участие.

30 години - 1978

Още една прочувка за ЦСКА навръх празник. Червените се разминават с купата в последния кръг - Левски и Локо Сф въртят дружеско 3:3 на " Армията ", а по същото време ЦСКА сгазва Славия с 4:0 на националния стадион. Точката е задоволителна за Локо да стане първенец и алените остават подгласници.

Големият потрес обаче идва във финала за купата - скромният Марек побеждава ЦСКА в София с 1:0 с гол на Севдин от 30 метра в 30-ата минута за 30-ата годишнина. Този празник остава в историята точно с това любопитно съвпадане.

В евротурнирите ЦСКА играе за Купата на УЕФА против Валенсия с Марио Кемпес в състава, като побеждава с 2:1 вкъщи, само че губи с 1:4 като посетител.

40 години - 1988

ЦСКА за трети следващ кръговиден празник не съумява да стане първенец - приключва втори след Левски. Известна отплата е извоюваната Купа на България, като във финала отнася с 4:1 сините единствено 6 дни след юбилея - на 11 май. През юбилейната 1988 година ЦСКА реализира и два значими триумфа в евротурнирите - за КНК. Първо разрушава Интер Братислава с 3:2 и 5:0, а по-късно отстрани и Панатинайкос с 2:0 и 1:0. Това изпраща армейците на 1/4-финал за КНК, към този момент през 1989 година, като отстраняват доста трагично Рода, а на предпоследното ходило са спрени от Барселона в полуфиналните конфликти.

 Йорданка Христова открива юбилейния концерт на ЦСКА
Йорданка Христова открива юбилейния концерт на ЦСКА

Събитията на " Васил Левски " ще започват в 18:00 часа

50 години - 1998

ЦСКА записва огромен срам, като броени дни след юбилея губи с 0:5 финала за Купата на България от Левски на 13 май. За да е кошмарът цялостен, на 29 ноември 98-а армейците записват и най-голямата си загуба в историята - 0:8 от Литекс за състезание.

В шампионата, приключил през 98-а, ЦСКА остава едвам 3-ти. Слаба разтуха е, че през юбилейната година алените отстраняват три противника за Купата на УЕФА - Белшина, Молде и Сервет, преди да бъдат отстранени от Атлетико Мадрид (за повторно точно на празник след 10-ата годишнина).

60 години - 2008

ЦСКА записва най-успешната си година в шампионата точно на празник, откакто става първенец с 16 точки преднина пред Левски. Клубът обаче не е позволен до присъединяване в евротурнирите, защото не получава лиценз след серия от доноси, комбинации и игри на най-високо равнище. А упоритостите са доста огромни. Армейците са сглобили мощен състав под управлението на Стойчо Младенов. Малко преди лицензът да бъде лишен, алените честват юбилея си с шоумач на ветерани на " Армията " и концерт в НДК. ЦСКА печели още един трофей точно на юбилея си - след разпада на шампионския тим Димитър Пенев е назначен за треньор да избавя ситуацията. И още в първия си формален мач на 3 август подвига Суперкупата след победа с 1:0 над Литекс.

70 години - 2018

ЦСКА е с микроскопични шансове за купата и с дребни в шампионата за купата. Надеждата на " армейците " за трофей е обвързван с реванша с Левски за купата, откакто първият мач бе изгубен с 0:2.

 Гриша Ганчев привика шефовете на ЦСКА, упорства за готовност преди реванша с Левски
Ганчев привика шефовете на ЦСКА, упорства за готовност преди реванша с Левски

Бизнесменът желае победа от играчите си
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР