ЦРУ смята, че във войната в Украйна Русия може да

...
ЦРУ смята, че във войната в Украйна Русия може да
Коментари Харесай

САЩ: Възможно е Путин да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна


Централно разузнавателно управление на САЩ счита, че във войната в Украйна Русия може да реши да употребява маломерно нуклеарно оръжие с дребна мощ. Възможно е „ от обезсърчение " или поради военните неуспехи в Украйна съветският президент Владимир Путин да прибегне до потреблението на тактическо нуклеарно оръжие или такова с ниска мощ, съобщи в четвъртък шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс. Той добави, че Съединени американски щати са загрижени по отношение на тази опасност и я одобряват съществено. Същевременно Бърнс акцентира, че към този момент „ няма доста на практика доказателства " за това, че Москва може да приготвя потреблението на такова оръжие.

Русия разполага с боеприпас от тактически нуклеарни оръжия, които имат по-малка мощ от американските бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки в края на Втората международна война.

С каква тактическа нуклеарна мощност разполага Русия

Руската военна теория включва правилото "ескалиране за деескалиране ", предусещащ използването на нуклеарно оръжие с ниска мощ за първи удар за възобновяване на преимуществото, в случай че при положение на стандартен спор със Запада Русия изостане. Идеята е този явен знак да разколебае съперника и той да отстъпи, с цел да не рискува взаимно заличаване при възможна ескалация на спора и превръщането му в нуклеарна война, водена с доста по-мощни, стратегически нуклеарни оръжия.

Категорията тактическо или маломерно нуклеарно оръжие включва муниции, предопределени за приложимост на полесражение. Според специалисти Русия разполага с към 2 000 такива боеприпаса, които могат да се насочват от въздух, море и суша.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР