ЦРУ има секретно хранилище за данни, в което има събрана

...
ЦРУ има секретно хранилище за данни, в което има събрана
Коментари Харесай

Двама сенатори: ЦРУ събира информация за американци със секретна програма

ЦРУ има секретно вместилище за данни, в което има събрана информация за американци, обявиха двама сенатори демократи от Комисията по разузнаването на Сената, съобщи Асошиейтед прес. Въпреки че нито организацията, нито законодателите разкриха повече информация, сенаторите настояват, че Централно разузнавателно управление на САЩ от дълго време крие детайлности за програмата от обществеността и Конгреса.
Още по темата
Сенаторите Рон Уайдън и Мартин Хайнрик са изпратили писмо до висши чиновници в разузнаването, в което приканват за разсекретяване на повече детайлности за програмата. Голяма част от изпратеното през април 2021 година и разкрито в четвъртък писмо, както и документите, оповестени от Централно разузнавателно управление на САЩ, са цензурирани. По думите на Уайдън и Хайнрик програмата е работила " отвън рамките на закона ".

В Съединени американски щати от дълго време има безпокойствие каква информация събира разузнаването в страната, подклаждани частично от предходни нарушавания на гражданските свободи на американците. Централно разузнавателно управление на САЩ и Агенцията за национална сигурност се занимават с външно разузнаване и като цяло им е неразрешено да проверяват американци или американски компании. Но при широкообхватните интервенции за събиране на задгранични връзки на шпионските организации постоянно се прехващат и известия и данни на американци. Разузнавателните организации са задължени да пазят американската информация, в това число посредством изтриване на имената на американци от отчети, в случай че не се сметне, че те са значими за следствието.

Централно разузнавателно управление на САЩ през вчерашния ден сподели, че посочената от сенаторите стратегия, както и друга, която беше разкрита тази седмица, са " складове на информация за дейностите на непознати държавни управления и непознати жители " и те са класифицирани, с цел да не могат съперниците да ги компрометират. В изказване на организацията се твърди, че в хода на законното събиране на данни Централно разузнавателно управление на САЩ може инцидентно да придобие информация за американци, свързани с непознати жители, само че организацията пази тази информация в сходство с процедурите, утвърдени от Главния прокурор.

Централно разузнавателно управление на САЩ разгласява редица цензурирани рекомендации за програмата, издадени от надзорна комисия. От документа излиза наяве, че при опит за достъп от страна на анализатори от Централно разузнавателно управление на САЩ до информация за американски жители или други лица, предпазени от закони за отбрана на поверителността, те са предупреждавани от програмата, че това може да се прави единствено за външно разузнаване. Но комисията показва, че от анализаторите не се изисква да записват основанията за своите запитвания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР