TSMC отдавна е глобален пазарен лидер в услугите за контрактно

...
TSMC отдавна е глобален пазарен лидер в услугите за контрактно
Коментари Харесай

Приходите на контрактните производители на чипове през последното тримесечие спаднаха с почти 20%

TSMC от дълго време е световен пазарен водач в услугите за контрактно произвеждане на полупроводници. Той завърши първото тримесечие на тази година с дял от 60,1%, съгласно TrendForce, до момента в който приходите му спаднаха поредно единствено с 16,2%, което е малко под спада в цялата промишленост от 18,6%. Анализаторите изясняват тази динамичност с ниското търсене на крайни артикули и сезонните феномени.

Ако вземем поради приходите на десетте най-големи котрактни чипмейкъри, тогава през последното тримесечие те непрекъснато понижават с общо $6,23 милиарда, макар че в края на тримесечието имаше някои забавни разбърквания в този пазарен сегмент. По-специално, GlobalFoundries съумя да изпревари тайванския UMC и да заеме трето място с 6,6% от сегмента против 6,4% от страна на противника. Приходите на GlobalFoundries през първото тримесечие понижиха единствено с 12,4%, до момента в който загубите на UMC като цяло са 17,6%. Този триумф се дължи на фокуса на GlobalFoundries върху автомобилната промишленост, защитата и индустриалната автоматизация. UMC, въпреки това, понижи приходите от продажбата на 28/22-nm и 40-nm артикули с 20%, а равнището на потребление на силициеви пластини през второто тримесечие ще спадне даже под 60%.

Samsung държи второто място с 12,4% от пазара, само че през четвъртото тримесечие делът му доближава 15,8%, а приходите понижиха с 36,1% до $3,5 милиарда против $16,7 милиарда от водача в лицето на тайванската TSMC. Показателно е, че израелската Tower Semiconductor заема седма позиция през първото тримесечие, чиито доходи през отчетния интервал непрекъснато понижават с 11,7%, а пазарният ѝ дял се усилва от 1,2% на 1,3%. PSMC и VIS (Vanguard) бяха надлежно на осмо и девето място.

Според създателите на проучването, TSMC продължава да страда от ниското търсене на съставни елементи за компютри и смарт телефони, които се създават в софтуерните стандарти от 7 до 4 nm в това число. В тези области приходите на компанията са намалели със 17 до 20%. Търсенето може леко да се увеличи през второто тримесечие, заради незабавните поръчки, свързани с взрива на AI, само че приходите на TSMC евентуално ще продължат да понижават, защото потреблението на индустриалната линия продължава да е ниско, въпреки и с по-бавно движение спрямо първото тримесечие.

Причината за спада на приходите на Samsung с 36,1%, съгласно анализаторите, е намаляването на степента на употреба на индустриалните линии, употребяващи както 300 mm, по този начин и 200 mm силициеви пластини. Новите поръчки за 3-nm артикули ще оказват помощ, най-малко отчасти, за компенсиране и опазване на отрицателната наклонност през второто тримесечие.

Китайският SMIC резервира петото място, като завоюва 1,46 милиарда $ през първото тримесечие, което е с 9,8% по-малко от резултатите през четвъртото тримесечие на предходната година. Според специалистите на TrendForce, компанията има всички шансове да усили приходите и степента на потребление на предприятията на фона на желанието на китайските управляващи да подтикват развиването на локалната електронна промишленост.

Второто тримесечие, съгласно създателите на прогнозата, няма да сътвори условия за растеж на приходите на десетте най-големи контрактни производители на чипове. Степента на потребление на индустриалните линии също е малко евентуално да се усили доста и тя може да бъде нараснала единствено посредством от време на време зараждащи незабавни поръчки от избрани продуктови категории или клиенти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР