TSMC изпреварва Samsung и Intel за първи път в историята...

...
TSMC изпреварва Samsung и Intel за първи път в историята...
Коментари Харесай

TSMC е най-голямата компанията за полупроводници в света за 2023 година

TSMC изпреварва Samsung и Intel за първи път в историята...

Емил Василев преди 9 секунди 0 Сподели FILE PHOTO: The logo of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) is pictured at its headquarters, in Hsinchu, Taiwan, Jan. 19, 2021. REUTERS/Ann Wang

Най-четени

АвтомобилиЕмил Василев - 20:32 | 04.02.2024

12-те най-икономични автомобила, които можете да си купите през 2024 година

IT НовиниДаниел Десподов - 10:12 | 06.02.2024

Официално удостоверение! Експериментът за лазерен синтез доближи сериозен стадий в производството на сила

IT НовиниЕмил Василев - 14:24 | 05.02.2024

Китай е на крачка от това да сътвори свръхвисокоскоростни влакове маглев, разрастващи скорости от 1000 км/ч

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

TSMC стана най-големият производител на полупроводници в света по доходи за първи път през 2023 година.

Базираният в Тайван анализатор Дан Нистедт отбелязва, че TSMC е генерирала 69,3 милиарда $ доходи през предходната година. Това е повече от Intel, която е генерирала с 54,23 милиарда $ и Samsung със своите 50,99 милиарда $.

Тези цифри отразяват забележителна смяна в промишлеността, доминирана преди от Intel, която държеше първото място по доходи в продължение на десетилетия от 1992 година насам. С изключение на 2017 година, когато Samsung за малко взе купата. Възходът на компанията е постоянен, подхранван от позицията ѝ на водещ производител на чипове.

Макар, че TSMC не продава процесори със лична марка, нейните индустриални услуги са станали незаменими при производството им.

Тъй като по време на пандемията потребността от електроника в света внезапно набъбна, TSMC се възползва от това търсене. Компанията реализира това като наложи награда за своите водещи индустриални благоприятни условия. Производителят господства над съперниците си в региона на софтуерните процеси, което докара до възстановяване на опциите за договаряне.

След TSMC по доходи е NVIDIA, която може да задмине цифрите на Samsung и Intel за 2023 година. Въз основа на прогнозите за четвъртото тримесечие анализаторите чакат NVIDIA да регистрира към 58,8 милиарда $ за календарната година – задоволително, с цел да заеме първото място по доходи от „ общоприети “ полупроводници, само че към момента незадоволително, с цел да доближи новия връх на TSMC в промишлеността.

TSMC нормално не се причислява към водещите компании за полупроводници, защото е чисто леярна. Въпреки това, в този момент тя генерира повече доходи от който и да е IDM (производител на интегрирани устройства) като Intel или Samsung, което прави завладяващо съпоставяне.

Компанията също по този начин е надминавала по доходи противниците си Samsung и Intel през всяко тримесечие

Нейните доходи за четвъртото тримесечие на 2023 година в размер на 19,55 милиарда $ изпреварват приходите на Samsung от 16,42 милиарда $ и на Intel от 15,41 милиарда $. Това е шестото следващо тримесечие, в което TSMC води по тримесечни доходи.

Във връзка с това TSMC разгласи във вторник, че ще открие втори цех за произвеждане на чипове в Япония в партньорство със Sony и Toyota. Новата фабрика ще започва в края на 2027 година като част от взаимното дружество Japan Advanced Semiconductor Manufacturing, в което TSMC има мажоритарен дял. Общата инвестиция на компанията в Япония би трябвало да надвиши 20 милиарда $. Включително съществуващия цех, който ще стартира работа тази година.

Разширяването акцентира целенасочените старания на японското държавно управление за възобновяване на вътрешния потенциал за произвеждане на полупроводници. Макар да не създават най-съвременни чипове, заводите на TSMC ще се съсредоточат върху автомобилни, индустриални и високопроизводителни компютърни приложения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР