TSMC е на път да реализира проект за производство на

...
TSMC е на път да реализира проект за производство на
Коментари Харесай

TSMC планира завод в Германия за 10 млрд. евро


TSMC е на път да осъществя план за произвеждане на чипове в Германия
(снимка: TSMC)

Тайванският производител на чипове TSMC договаря с европейски сътрудници за разпределяне на 10 милиарда евро за създаване на цех в Саксония, Германия. Става въпрос за взаимно дружество сред TSMC, NXP Semiconductors NV, Robert Bosch GmbH и Infineon Technologies AG.

Предполага се, че планът ще получи държавни дотации, а бюджетът му ще бъде най-малко 7 милиарда евро, твърди Блумбърг, базирайки се осведомени източници, поискали анонимност. Общата инвестиция евентуално ще бъде към 10 милиарда евро.

Окончателното решение за създаване на завода към момента не е взето и проектите може да се трансформират. Пресслужбата на TSMC съобщи, че компанията към момента прави оценка опцията за създаване на цех в Европа, без да навлиза в детайлности. Представители на NXP, Bosch, Infineon и немското министерство на стопанската система са отказали коментар за плана с TSMC.

Тайванският контрактуван производител на чипове от години обмисля опцията да отвори индустриално дружество в Германия, най-голямата стопанска система в Европа. Марк Лиу, ръководител на борда на шефовете на TSMC, разкри тези проекти пред акционерите още през 2021 година Според изпълнителния шеф Cи Cи Уей, европейският цех ще се специализира в производството на чипове за автомобилния бранш.
още по темата
Предполага се, че предприятието в Германия, за което TSMC може да получи позволение за градеж през август тази година, ще създава 28-нанометрови чипове. Ако планът бъде утвърден, това ще е първият цех на TSMC в Европейския съюз.

TSMC е най-големият контрактуван производител на полупроводници в света и главен снабдител на чипове за Apple. Компанията създава множеството от продуктите си в Тайван, само че неотдавна стартира да се уголемява в Съединени американски щати и Япония в отговор на опасенията на клиентите по отношение на геополитическото напрежение и риска от евентуален спор сред Китай и Тайван.

По-рано Европейски Съюз одобри „ Закон за чиповете ” (European Chips Act), който планува държавна поддръжка на европейската полупроводникова промишленост за над 43 милиарда евро. На 2 май в Дрезден се организира гала по първата копка на завода за полупроводници на Infineon. В административния център на Саксония създават също GlobalFoundries и Bosch.

Производителите на чипове нормално построяват заводи в клъстери, което разрешава на предприятията с висока стойност да се възползват от съществуващата инфраструктура и работна мощ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР