Цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на

...
Цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на
Коментари Харесай

Цивилни могат и трябва да оглавяват служба "Военна информация", обяви Плевнелиев

Цивилно лице може и би трябвало да заема длъжността началник на работа " Военна информация ". Такава позиция съобщи президентът Росен Плевналиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.) в утринния блок на БНР. Вчера наследникът на поста Румен Радев наложи несъгласие на следващата смяна в Закона за военната информация, с която се даде опция цивилни да оглавяват службата. Мотивите му вижте тук.

Самият Плевнелиев по време на мандата си също наложи несъгласие на измененията в този закон, които тогава обаче изискваха оглавяващият службата да бъде безусловно боен. Едно неправилно решение от 2015 година в този момент се поправя, разгласи той през днешния ден. Посочи, че със своите причини президентът Румен Радев " издиша " и по-скоро работи популистки и контра на държавното управление и Народното събрание. Това правел през последните три години, от време на време без причини.

През 2015 година Росен Плевнелиев наложи несъгласие на Закона за военното разузнаване. Тогава депутатите взеха решение единствено боен да може да заеме поста, заради което се наложи Йордан Бакалов да подаде оставка.

Аз имам вяра, че работа " Военна информация ", и това е написано в самите текстове, не е обвързвана само и единствено с защитата на Република България. Тя е обвързвана и извършва извънредно значими задания с националната сигурност като цяло. А една огромна част от рисковете през днешния ден са тъкмо с не боен темперамент, изясни причините си Плевнелиев. Оказва се, че двама държавни глави на България могат да наложат несъгласие на еднакъв закон с радикално разнообразни и противоположни причини и тези, уточни той.

Рисковете за националната сигурност са асиметрични – трафик на хора, бежанска вълна, трафик на оръжие и опиати, затова и отговорът е несъразмерен и не може да бъде стеснен единствено до военни способи и до опцията службата да постанова контрамерки единствено с военни способи, добави Плевнелиев.

Напомни, че и през днешния ден законът разрешава заместниците на шефа да са цивилни лица и да управляват службата, когато той е в отпуск. В избран миг се оказа, че заместниците могат да бъдат цивилни по закон и да ръководят, а в този момент законът споделя, че не би трябвало, разгласи той.

При мен тогава остана чувството, че се работи безпринципно и по тази причина постанових несъгласие, с цел да оказа помощ на Народното събрание да се поправя, само че настоявам, че господин Бакалов беше добър началник на службата в качеството си на цивилно лице, описа предходният президент. Посочи, че това е бил един от най-хубавите ръководители на службата, който единствен е имал смелостта да приключи актовете на сътрудниците на някогашната Държавна сигурност в структурата и да ги съобщи на Комисията по досиетата както е претендирал законът. Никой различен не съумя да извърши това високоотговорно деяние да покажем кои са сътрудниците на Държавна сигурност във военната информация. И той бе отстранен с неналичието на ясни причини, заключи Плевнелиев.

Когато народните представители в границите на 4 години вземат две радикално противоположни тези и това създадат и двама президенти остава чувството у жителите, че нещо не е наред, проучва той. В единия случай един от работил в услуга на някаква чисто политическа или партийна теза без да се влезе в дълбочината. Остава подозрението за лобизъм и осъществяването на съответна политическа задача, добави Плевнелиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР