ЦИК взе решение при отчитането да се смятат за валидни

...
ЦИК взе решение при отчитането да се смятат за валидни
Коментари Харесай

От ЦИК обясниха за бюлетините една върху друга: Валидни са и със следи от мастилото на печатите

ЦИК взе решение при отчитането да се считат за годни тези бюлетини, върху които има отпечатък от нанасяне на вота върху другия тип бюлетина, когато е била сложена върху първата.

За годни ще се броят и бюлетините с размазано от печатите, които слагат секционните изборни комисии, написа Българска национална телевизия.

Решението беше взето след постъпили сигнали на жители:

" Нека гласоподавателите да гласоподават върху всяка бюлетина поотделно, само че тъй като има и сигнали, че поставяйки печатите откъм гърба от секционните изборни комисии и поставяйки бюлетините една върху друга, е допустимо да остават следи върху бюлетините и от мастилото на печатите, както и от черните ленти, които подсигуряват тайната на вота, когато е изразен. Централната изборна комисия взе решение и изпрати инструкции към общинските изборни комисии, които би трябвало да ги сведат до знанието на секционните изборни комисии, че такива бюлетини, върху които се откриват следи от черната лента откъм гърба или отпечатък, следва да бъдат регистрирани като автентичен глас ", прикани представителят Росица Матева.

Право на глас имат над 6 милиона души.

Избираме 265 кметове на общини, като искащите да бъдат такива са 5 пъти повече.

В трите най-големи града в страната - София, Пловдив и Варна, избираме 35 кметове на региони от към 440 претенденти. Кмет на кметство пък ще би трябвало да бъде назначен и във всички обитаеми места с население над 100 души.

В останалите 117 села кмет няма да има. Ще има кметски наместник, само че него ще изберат не жителите, а кметът на общината. Желаещите да са общински съветници са над 30 000, само че мандатите са малко над 5000.

58 партии и 9 обединения са налични на интернет страницата на всяка общинска изборна комисия. Областта с най-вече общини - 22, е София област, а минимум - по 4, има на територията на областите Габрово и Сливен.

Около 60 сантиметра ще са бюлетините за общински съветници в Столична община, защото там претендентите са най-вече. 1307 ще са наблюдаващите на вота.

Изборният ден ще продължи до 20 часа, като в случай че се наложи може да бъде продължен до 21 часа.

Преброяването на бюлетините ще бъде под видеонаблюдение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР