ЦИК вече носи пълната отговорност за софтуера на устройстватаПрограмата за

...
ЦИК вече носи пълната отговорност за софтуера на устройстватаПрограмата за
Коментари Харесай

Компрометирана е сигурността на ключа на изборните машини

ЦИК към този момент носи цялостната отговорност за софтуера на устройствата
Програмата за преброяване на гласовете може да бъде изменена или сменена, предизвестяват специалисти

Външни специалисти генерирали ключа

Компрометирана е сигурността на ключа на изборните машини, софтуерът за преброяване на гласовете може да бъде манипулиран или сменен, предизвестиха IT специалисти. Те обясниха, че този път ЦИК носи цялата отговорност, защото за първи път комисията генерира ключа за несъмнено зареждане на UEFI. Именно с този ключ се подписва програмата, която брои гласовете, споделиха компютърните експерти.

Припомнено бе, че при предходните избори имаше съществени разправии на ЦИК с компанията снабдител на машините „ Сиела норма” за въпросния ключ. Откакто се гласоподава с машини „ Сиела” генерираше UEFI ключа и го предаваше на флашка в ЦИК. Сега ЦИК държи цялостен надзор върху софтуера на машините.

Ключът за несъмнено зареждане на UEFI подсигурява сигурността против опити за замяна на софтуера за преброяване на гласовете, само че който разполага с него може да прави всичко. Без да е подписан с този ключ на машините за гласоподаване не може да се конфигурира програмен продукт.

„ Труд” попита членове на ЦИК кой и по какъв начин е генерирал ключа, както и къде се съхранява. Емил Войнов изясни, че била образувана специфична комисия, в която имало представители на всички партии в комисията, а компютърни специалисти генерирали самия ключ. Войнов отхвърли да заяви къде се съхранява флашката. Негови сътрудници, които помолиха да не бъдат представени имената им описаха, че външните IT специалисти, с които ЦИК подписа цивилен контракти са генерирали ключа в наличие на членове на ЦИК. След това две-три флашки с него били заключени в касата на председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Информатици са безапелационни, че няма никаква гаранция, че външните IT специалисти, помагали сърцато на ЦИК не са презаписали въпросния ключ. Коментираха и че е доста елементарно откакто имаш този ключ да манипулираш софтуера на машините. „ Това става с една клавиатура и прилагане на USB порт. Единственото неудобството е, че би трябвало да се „ обходят” едно по едно устройствата откакто бъдат доставени по секции”, разясниха спецове, осведомени с машините за гласоподаване.

Според тях няма никакъв проблем, в случай че притежаваш ключа да презапишеш програмата за преброяване на гласове или да я промениш, разясниха IT-та, които показаха неразбиране от това, че ЦИК са разрешили толкоз хора на процедура да имат достъп до най-важния ключ.

„ Ето по тази причина не е добре да се гласоподава с машини. Машинното гласоподаване докара до срив в доверието към изборния развой. Когато няма доверие в изборните резултати, няма значение какви са самите резултати”, разяснява пред „ Труд” проф. Михаил Константинов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР