ЦИК установи нарушения на интернет страниците на ПИК, Блиц“ и

...
ЦИК установи нарушения на интернет страниците на ПИК, Блиц“ и
Коментари Харесай

ЦИК установи нарушения на интернет страниците на 3 медии


ЦИК откри нарушавания на интернет страниците на ПИК, „ Блиц “ и „ Дневник за това, че разгласяват предварителни резултати от изборите и отхвърлят да ги смъкват от страниците си. Това обяви на брифинг заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

Тя напомни, че изборната интензивност към 16.00 ч. е 25.58%, като най-висока е в 23 МИР София – 33,95%, най-ниската в Кърджали – 19,72%. „ Същият % изборна интензивност сме имали на изборите на 14 ноември за народни представители към 16.00 ч., без значение че броят на гласоподавателите тогава и в този момент е друг и броят на гласувалите е друг “, уточни представителят на ЦИК.

Към 17.30 ч. са постъпили 7 тъжби и 66 сигнала. „ Голяма част от тях са свързани с нарушавания в обществените мрежи. Има много сигнали за нарушавания от секционни изборни комисии. Като нарушаване се счита от подателите на сигналите това, че има опашка пред СИК. Има и по-сериозни, че не се позволяват наблюдаващи в изборното помещение. По всички сигнали се взима отношение, с цел да се съблюдават условията на Изборния кодекс “, акцентира Матева.

„ Постъпи информация за още четири машини. За две от тях: в София и Пловдив-град РИК е взела решение да бъде прекратено машинното гласоподаване и да се премине към хартиени бюлетини. В 27 РИК- Стара Загора и в 13 РИК – Пазарджик, също за по една машина има такова решение. Общо машините, които не работят и са по една в секционна изборна комисия, респективно са минали на гласоподаване с хартиена бюлетина, са 32. най-сериозният проблем е в четецът на машините. При 11 от машините гласуването е прекратено, тъй като четецът на картите не е работел. Има проблеми с принтерите или машината въобще не е стартирала “, осведоми още тя.

Цветозар Томов показа данни за изборния ден отвън страната. „ Работят всички 755 секции, отвън страната. Гласуването стартира и в Западното крайбрежие на Съединени американски щати и Канада. Гласуването завършва в Азия. След един час затварят изборните секции и в Турция. Започва интервалът, в който ще бъде изключително значимо ЦИК да обработи бързо идващите изборни бумаги и материали от секциите, отвън страната. Няма сведения за тежки нарушавания. Общо са регистрирани 5 броя. Основният проблем, с който се сблъсквахме в европейските страни и Турция, беше нуждата да се създадат много размени на членовете на СИК. Въпреки това, няма нито една секция, която да се е наложило да спре работа поради липса на хора “, уточни той.

Росица Матева разяснява и случая с блокирала машина в Харманли, само че уточни, че в ЦИК подобен сигнал не е пристигал. „ Не би трябвало техникът да може да каже дали информацията се е изтрила. Ако машината има опция да разпечата финален протокол, това ще се случи в 20.00 ч. Ако не, ще се преброят контролните разписки и ще се откри резултатът от гласуването на гласоподавателите, които са дали своят вот до 11.00 ч. След това, допускам, се е гласувало с хартиени бюлетини. Гласовете им не са изгубени и ще бъдат регистрирани “, успокои тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР