ЦИК тепърва ще обявява нова обществена поръчка за допълнителните машини

...
ЦИК тепърва ще обявява нова обществена поръчка за допълнителните машини
Коментари Харесай

Още не е ясно колко ще струват машините за вота

ЦИК занапред ще афишира нова социална поръчка за спомагателните машини и флашпамет, нужни за идните парламентарни и президентски избори. Параметрите към момента не са ясни, по тази причина и не се знае какъв брой над до момента плануваните 9,5 млн. лв. ще излезе това на страната. Говорителят на ЦИК Росица Матева посочи, че първата поръчка е направена преди да има план-сметка, също така са планувани флашпамети, които може и да не са нужни в този момент. За сметка на пониженото количество флашки ЦИК възнамерява да поръча повече машини, защото задачата е на повече места да има по две устройства за гласоподаване.

" Вече имаме утвърдена план-сметка и в постановлението на Министерски съвет е записано, че когато се подписа контракт за доставка на спомагателни устройства или надлежно контракт за логистиката и техническото обезпечаване, ще бъдат обезпечени нужните средства. Поискахме с писмо информация от министъра на финансите, в случай че обявим нова социална поръчка, с по-висока планирана стойност, дали ще бъде обезпечено финансиране и получихме отговор от него, че нужните средства на ЦИК за закупуване на устройствата ще бъдат обезпечени ", увери Матева. Комисията клони към решение за избори 2 в 1 да се гласоподава с една карта.

За публичната поръчка още веднъж ще бъдат поканени " Сиела Норма ", " Информационно обслужване " и производителят " Смартматик ". Вчера се организира среща със " Сиела " за уточняване детайлностите по прехвърлянето на собствеността на софтуера за вота. Макар и към момента без подписан контракт, ще има 61 машини за частичните избори тази неделя.

21 партии и 7 обединения са се записали в ЦИК. 12 обединения ще вземат участие и в двата типа избори, 10 - единствено в президентските. Все още тече срокът за регистрация на инициативни комитети, ревизират се и документите на някои обединения. Регистрация е отказана единствено на " Българско лято ", само че те апелират решението.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР