ЦИК търси IT експерти, които не са използвани при предишни

...
ЦИК търси IT експерти, които не са използвани при предишни
Коментари Харесай

ДАНС проверява разминавания при машинния вот

ЦИК търси IT специалисти, които не са употребявани при предходни избори
Установени са седем машини, при които контролните разписки не подхождат на протоколите

Очакват да се включат и специалисти от Българска академия на науките

Експерти от ДАНС стартират инспекция на разминавания сред контролните разписки и машинните протоколи в извършените на 2 октомври изключителни парламентарни избори, научи “Труд news ” от представители на ЦИК. В комисията чакат в инспекцията да се включат и експерти от Българска академия на науките, до които е изпратено писмо с молба за помощ. От министерството на електронното ръководство са отказали да се включат в инспекцията на софтуера на проблематичните машини, чака се и отвод от Информационно обслужване, защото компанията е под шапката на министерството на електронното ръководство.

Както само “Труд news ” заяви, казусът с следващото противоречие сред контролни разписки и машинен протокол е обсъждан за съвещание на ЦИК на 5 януари. Въпросът още веднъж бе подложен и на вчерашното съвещание на комисията. Членове на ЦИК упорстват в инспекциите на 7-те машини, при които са открити разминавания да не вземат участие специалисти, които към този момент са били употребявани при предходни избори.

“Има разминавания за 7 от машините. При 3 или 4 няма записани в машинния протокол гласове, а има разпечатани разписки ”, разяснява Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

“Тези седем машини са в действителност проблематични, тъй като не са отчели вярно гласовете. Искаме да разберем по какъв начин и за какво се е случило това ”, съобщи пред “Труд news ” Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК.

“Устройствата, при които са открити несъответветствия бяха изискани от ЦИК и към този момент са при нас. Надявам се до седмица да ни дадат специалисти, които да извършат инспекциите ”, сподели и другият зам.-председател на ЦИК Емил Войнов.

Друг член на ЦИК изясни, че е направено наново контролно броене, при което от комисията са поискали цялата документи от секционните комисии. При тази инспекция е открито е, че при някои от машините, с които е гласувано на 2 октомври 2022 година, са разпечатани разписки, без да е записан гласът в записващите механически устройства, а за други има данни, че е записан глас, а няма контролни разписки.

“Опитваме се да разберем дали грешката е човешка или машинна. Имаме повече разпечатани разписки, в сравнение с са в машинния протокол. Част от разписките са два пъти по-дълги, а половината са бели. Има и 3 машини, при които разписките са по-малко от записаните в машинния протокол гласове. Трябва да бъде отворен дневникът на машината, с цел да се види какво написа там ”, съобщи Матева.

“Труд news ” научи, че в ЦИК са заменили проблематичните машини - върнали са в склада шестте устройства, които в деня на изборите изписаха на екраните “Дневникът е фалшифициран ”, а на тяхно място в стая 76 а са вкарали седемте машини, при които са открити несъответствия сред контролните разписки и машинните протоколи.
Доц. Иван Иванов, Висше учебно заведение по телекомуникации и пощи, пред “Труд News ”: Или софтуерът е манипулиран, или има бъг


Разминаването сред контролните разписки и машинните протоколи приказва за софтуерен проблем, който може да се дължи на две аргументи - или софтуерът е манипулиран, или има някакъв бъг в софтуера на машината. Казвам това хипотетично, тъй като до момента в който не се направи инспекция, няма по какъв начин да се твърди сигурно каквото и да е.

Възможно е софтуерът да не е усъвършенстван и да бърка при изчисленията, или да има някакво в допълнение вмешателство. Добрите кодове се пишат за да не може да има вмешателство. Много зависи кой е писал кода, дали този код е тестван и кой го е писал и проверявал.

Или софтуерът бърка, или човек го кара да бърка. Трети вид няма.
Доц. Златогор Минчев, Институт по осведомителни и информационни технологии - Българска академия на науките, пред “Труд News ”: Някъде не са регистрирани всички гласове, на други места са регистрирани повече 


В Българска академия на науките имаме писмо-покана от ЦИК, след инспекция на машините, при които са открити несъответствия ще знаем на какво тъкмо се дължат тези несъответствия.

Причината за сходни разминавания е или несъответственост сред софтуера и разписките или техническа неточност.

Има разминавания, а на какво се дължат, ще открият инспекциите. Засега е ясно, че някъде не са регистрирани всички гласове, а на други места са регистрирани повече гласове. Самият факт, че са открити разминавания след инспекции на случаен принцип, това значи, че машинното гласоподаване не е най-хубавата алтернатива. Сега ще има опция всеки да избира дали да гласоподава с хартия или с машина.
Борислав Цеков, лекар по конституционно право, пред “Труд News ”: Най-елементарна инспекция демонстрира фалшификациите


Сетиха се от ЦИК след дъжд качулка. Ето, че и най-елементарната инспекция демонстрира фалшификации с машинния избор. Не е никаква разтуха, че открили единствено в 13 секции. Истината е, че всеобщо секционните комисии не са броили действително контролните разписки, а са преписвали данните от машинно генерирания протокол.

Затова може да се одобри, че тези 13 секции са единствено върха на айсберга. Няма никакви гаранции за честността на машинното гласоподаване. Затова е добре е, че с измененията в Изборния кодекс тези машини бяха превърнати в “принтери ”, т. е. в устройства за маркиране на вота, а след това ще се броят разпечатаните хартиени бюлетини. Така се гласоподава в 90 на 100 от секциите в Америка.
Проф. Михаил Константинов: Има причина 99,3% от европейците да не гласоподават с машини


Машинно гласоподаване в Европа няма. Сигурно има причина 99,3% от европейците да не употребяват такова гласоподаване. Къде има друго толкоз всеобщо събитие? Когато 99,3% от хората не вършат нещо, или са го правили, само че са го изхвърлили несъмнено има причина да го създадат. Само 0,7%, т. е. по-малко от 1% от европейците гласоподават с машини.

Аз даже и нищо да не запознат съм нещо, като виждам, че 99,3% от хората бягат от него, аз какво - ще се набутам ли в него?
Това наслаждение ни коства повече от 100 милиона лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР