ЦИК ще се справи с предсрочните парламентарни избори на 2

...
ЦИК ще се справи с предсрочните парламентарни избори на 2
Коментари Харесай

ЦИК обещава - среднощно броене на 2 април няма да има

ЦИК ще се оправи с предварителните парламентарни избори на 2 април. Има провокации вследствие промените на Изборния кодекс, само че ще се оправим.

Това съобщи представителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева пред БиТиВи.

Около 12 млн. лева ще костват предварителните парламентарни избори на 2 април, само че какъв брой тъкмо - следва Министерски съвет да разгласява план-сметката.

Тя изясни, че има смяна в 10 изборни региона, като в 6 от тях понижават по един мандат. В три региона се усилва по един мандат и в София 23-МИР се прибавят 3 мандата. По-малко от 4 мандата не може да има в региона, като 240-те мандата ще бъдат разпределени спряно последното броене, проведено и извършено от Национален статистически институт.

От ЦИК са получили увещание от печатницата на Българска народна банка, че ще получат нужната хартия за гласоподаване. До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки хартия и до 25 март още 10 000 ролки. Всички би трябвало да бъдат спокойни, хартията и дизайнът на бюлетината е определен, акцентира Матева.

Тя уточни, че разписката и машинната бюлетина няма да имат доста друго наличие. Няма да бъдат идентични, само че надали върху машинната бюлетина ще разгадаем разпечатването на цялата информация, която се съдържа в електронната бюлетина, изясни Матева. ЦИК ще извърши закона по този начин, както би трябвало, без да го нарушава.

Матева посочи, че ще има и видеонаблюдение на изборите, като следва да се дефинират изискванията и редът, по който ще се прави видеонаблюдението. ЦИК са в контакт с Министерски съвет, който би трябвало да обезпечи механически видеонаблюдението. Изпълнителната власт би трябвало да уточни какви устройства ще се употребяват.

ЦИК ще направи всичко допустимо да не се стигне до среднощно преброяване на гласове, като ще опишат в методическите си инструкции какво би трябвало да създадат членовете на Секционните изборни комисии. След като възнагражденията на членовете на СИК ще бъдат много по-високи, Матева се надява и на по-голяма отговорност по време на предварителните парламентарни избори на 2 април.

" Порочни практики постоянно може да има при всички типове гласувания, само че нашата цел е да създадем такива правила, с цел да изолираме опцията за тях ", увери Росица Матева.

Тя добави, че няма промени при гласуването в чужбина, които да касаят гласоподавателите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР