ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за

...
ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за
Коментари Харесай

Шефът на Сиела норма очаква истерична подготовка на машините за местните избори

ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за. Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на " Сиела норма " Веселин Тодоров.

Според него ще бъде оповестена социална поръчка.

Тодоров уточни, че от ЦИК още не са търсили " Сиела ", само че са провели предварителни диалози с производителя на машините " Смартматик " за опциите и периодите за доработка на софтуера. За да има задоволително време, спецификацията би трябвало да е подготвена да края на сегашния месец.

Трябва да се дефинира по какъв начин ще наподобява началният екран при гласуването. По думи на Тодоров комбинацията на четири типа избори в едно ще е по-сложна. На първия екран би трябвало да се покаже по какъв начин ще се избира и в кои избори желае жителят да взе участие. Щяло да има усложнения при хората, които нямат право да вземат участие във всички типове избори.

" Сиела норма " поема логистиката на машините за изборите

ЦИК обаче не можа да реши по какъв начин да наподобяват секционните протоколи

Тодоров посочи, че би трябвало да се опише организационно и софтуерно по какъв начин да стане това, защото машините не съдържат в себе си изборни описи. Според него би могло това да стане по-скоро административно - на първия екран да се забрани на гласоподавателя да гласоподава за кмет на кметство или на регион. Тези случаи ще са малко, само че би трябвало да им се окаже повече внимание от секционните комисии, добави той.

Тодоров съобщи, че в случай че резултатите от първия тур бъдат оповестени до сряда, машините ще могат да се приготвят за втория тур.

" Машините бързо ще се върнат, въпросът е да имаме резултатите, с цел да знаем какво да заредим в тях. Доста истерично ще е, те афишират резулатите в сряда, нощта против четвъртък и петък се работи, с цел да се приготвят машините ", предвижда шефът на " Сиела норма ".
 Търсят нов програмен продукт, с цел да могат да се употребяват машините за гласоподаване на локалните избори
Търсят нов програмен продукт, с цел да могат да се употребяват машините за гласоподаване на локалните избори

ЦИК желае 14 дни за подготовка сред двата тура на вота наесен

Той означи, че на последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на доста от машините, заради което е имало проблеми и десетки прекъсвания на устройства.

" Нашият механик влиза, възвръща работата и изборният ден завършва сполучливо, само че не е обикновено машините да стопират по 10 пъти дневно. В машините не се вселява изкуствен интелект, че да стопират неизвестно, казусът е машинален ", безапелационен бе Тодоров.
 ЦИК се готви за най-сложните избори
ЦИК се готви за най-сложните избори

В София, Пловдив и Варна ще се гласоподава с четири бюлетини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР