ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за

...
ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за
Коментари Харесай

Шефът на Сиела: Софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде доразработен за местния вот

ЦИК ще реши кой ще настройва софтуера на машините за локалния избор, евентуално ще бъде оповестена социална поръчка. Това сподели шефът на " Сиела норма " Веселин Тодоров в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

 

Той уточни, че от ЦИК още не са търсили " Сиела ", само че са провели предварителни диалози с производителя на машините " Смартматик " за опциите и периодите за доработка на софтуера. За да има задоволително време, спецификацията би трябвало да е подготвена да края на този месец.

 

Трябва да се дефинира по какъв начин ще наподобява началният екран при гласуването. Комбинацията на четири типа избори в едно ще е по-сложна, акцентира Тодоров. На първия екран би трябвало да се покаже по какъв начин ще се избира и в кои избори желае жителят да взе участие. Ще има усложнения при хората, които нямат право да вземат участие във всички типове избори.

Тодоров сподели, че в случай че резултатите от първия тур бъдат оповестени до сряда, машините ще могат да се приготвят за втория тур.

На последните парламентарни избори хартията не е отговаряла на спецификацията на доста от машините, заради което имаше проблеми и десетки прекъсвания на устройства, изясни Веселин Тодоров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР