ЦИК ще организира изборите за членове на ЕП, избори за

...
ЦИК ще организира изборите за членове на ЕП, избори за
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: ЦИК ще се справи с избори 2 в 1

ЦИК ще провежда изборите за членове на Екологичен потенциал, избори за Народно събрание, както е написано в Изборния кодекс. За изборите за членове на Екологичен потенциал ЦИК е в огромна степен подготвена. Вчера изтече срокът за подаване на оферти по публичната поръчка за евроизборите.

Това сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова на среща с президента Радев.

Ако изборите бъдат 2 в 1 ще се наложи да обявим нова социална поръчка, няма по какъв начин да се промени съществуващата социална поръчка. Ако изборите са на разнообразни дати, в случай че разликата сред двата типа избори е една седмица, ще кажа, че това ще докара ЦИК до неспособност да извърши законовите си отговорности.

В избори за членове на Екологичен потенциал резултатите се афишират в период не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни би трябвало да се разгласят и имената на определените членове за Екологичен потенциал. В изборите за Народно събрание резултатите се афишират не по-късно от 4 дни, а имената на определените не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за Екологичен потенциал биха били първо, а след седмица избори за Народно събрание, това при всички случаи ще докара до неспособност да се одобряват всички изборни бумаги от РИК и СИК в страната и отвън страната, наново да се вкарат резултатите от гласуването в ЦИК.

Да се направи разбор на несъответствията, да провежда отпечатването на хартиените бюлетини за идващите избори, в случай че са през седмица. А за машинното гласоподаване, за секциите отвън страната е невероятно машините да се върнат и да се смъкват резултатите, да се заредят със програмен продукт за идващия избор и още веднъж да се върнат в чужбина, безапелационна е Нейкова. 

Разлика от седмица сред двата типа избори по тази причина ще сътвори съществени усложнения за целия избирателен развой, акцентира Нейкова. Ако изборите за Народно събрание са преди евроизборите, на процедура ще се получи, че в изборния ден за членове на Екологичен потенциал, който е седмият ден след неделята на изборите за Народно събрание, ще би трябвало да се афишират имената на народните представители, а една част от тях е прекомерно допустимо и да са претенденти в изборите за членове на Екологичен потенциал, сподели Нейкова. 

Накрая тя беше безапелационна, че ЦИК ще се оправи с избори 2 в 1.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР