ЦИК ще купи още машини за гласуване за изборите 2

...
ЦИК ще купи още машини за гласуване за изборите 2
Коментари Харесай

ЦИК ще купи още машини, но не знае кога и колко |

ЦИК ще купи още машини за гласоподаване за изборите " 2 в 1 " на 14 ноември, само че още не е ясно какъв брой устройства ще бъдат поръчани, както и по кое време. Това се разбра от думите на представителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов на днешната конференция на комисията.

Преди дни беше прекъсната социална поръчка на ЦИК за 1600 машини. „ Обществената поръчка за снабдяване на устройва беше прекъсната, тъй като двете предложения надвишаваха прогнозната стойност (на “Сиела Норма ” и “Информационно обслужване ” бел. авт.). В момента обсъждаме дали да има поръчка за 1600 устройства или да са малко повече. Обмисляме това поради прогнозите на социолози и политолози, че се чака по-висока изборна интензивност “, изясни Росица Матева. Необходимите средства ще бъдат обезпечени от държавното управление, получено след увещание от финансовият министър.

Все още не е ясно дали на изборите ще се гласоподава с една карта или с две - по една за всеки вид избори. “Повечето сътрудници сме на мнение да се гласоподава с една карта. Ако има две устройства и се гласоподава с две карти, може да се объркат картите ”, сподели Матева. ЦИК мисли и по какъв начин да бъде програмиран софтуерът - дали да излизат разнообразни екрани за изборите за парламент и за президент или гласоподавателят да избира.

Това ще бъде решено откакто бъде дефинитивно завършен контракта със Сиела за прекачване на софтуера на машините на ЦИК.

За парламентарните избори са регистрирани 21 партии и 7 обединения. За изборите за президент и вицепрезидент са регистрирани 12 партии и 5 обединения. Тече регистрацията на инициативни комитети. До момента са подадени инициативните комитети на два претендента.

Прогнозите за изборни секции са за над 11 хиляди секции.

По решение на държавното управление на Германия избори там може да има единствено в 40 места. Цветозар Томов изясни, че право за разкриване на секции имат 100 места, съгласно гласувалите на предходни избори. Томов сподели, че тези 40 места покриват територията на Федерална Република Германия по този начин, че да има секция на разстояние 40-50 км една от друга. Затова в Германия ще се търсят места, в които може да се основават повече секции на един адрес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР