ЦИК ще допусне независим одит на машините за гласуване. Искане

...
ЦИК ще допусне независим одит на машините за гласуване. Искане
Коментари Харесай

Росица Матева: Ще бъде направен независим одит на машините за гласуване

ЦИК ще допусне самостоятелен одит на машините за гласоподаване. Искане за това е подадено от Обществения съвет преди месец, а отговор е бил получен този вторник. Този одит ще бъде извършен от представители на съвета без присъединяване на политическите партии, което не е планувано по закон. Това заяви ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева в „ Тази заран “.

Право да получат медийна пакети имат партии, които не са парламентарно показани или не са имали повече от един % на предходните избори, сподели Матева.
Снимка: btvnovinite.bg
И парламентарно показани партии обаче ще получат опция за финансиране поради от тези пакети, в случай че са в коалиция с извънпарламентарни политически сили.

„ За ГЕРБ и Съюз на демократичните сили дотацията е 20 000. Пакетът е 40 000 лв., повода да са 20 е Съюз на демократичните сили, които не са парламентарно показани. При „ Воля “ и НФСБ - в тяхната коалиция има още 2 или 3 извънпарламентарни партии и дотацията е за присъединяване на тези партии в обединението “, изясни Матева и добави, че за тези медийни пакети са планувани 1 милион лв..

Според нея мобилните секции ще съумеят да се оправят със задачата да обезпечат правото на глас на карантинираните, тъй като този вид гласоподаване има традиция и е отработени на предходни избори.

Карантинираните би трябвало да подадат заявление за гласоподаване три дни преди изборите, по този начин тези, които са сложени в изолираност в деня на самия избор или до два ни преди този момент, няма да могат да дадат своя глас.
Снимка: btvnovinite.bg
Матева означи, че е била срещу този период, защото, съгласно нея, РЗИ бързо може да изпрати информация до ЦИК и по този метод да се обезпечи опция на карантинираните да гласоподават.

Матева чака проблем при отчитането на гласовете от машините, тъй като вместо да се разпечата и подпише протокола от машината, те би трябвало да бъдат нанесени на ръка в изборните протоколи.

Вижте целия диалог във видеото .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР