ЦИК реши вчера, че 100% от разписките от машинния вот

...
ЦИК реши вчера, че 100% от разписките от машинния вот
Коментари Харесай

Емил Войнов: Ръчното броене на разписките не обезсмисля машинното гласуване

ЦИК реши през вчерашния ден, че 100% от разписките от машинния избор в страната и в чужбина ще се броят ръчно.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов посочи в студиото на „ Тази събота “, че преди към 2 седмици, когато бяха признати методическите инструкции, ЦИК също взе решение в 100 % от СИК да се броят разписките от машинното гласоподаване, само че Върховен административен съд го анулира и по-късно се взе решението да се броят в 30 %.

„ Защо през вчерашния ден взехме решение по този начин – машинното гласоподаване е несъмнено, тъй като ЦИК е подхванала всички нужни дейности, с цел да подсигурява, че вотът на гласоподавателите ще бъде регистриран тъкмо. Но всички виждаме по какъв начин в последния месец в публичното схващане се насажда, че може да има операции, виждаме по какъв начин се появиха някакви нови машини, които „ Сиела “ е внесла и макар че са запечатани, под защита, не престават спекулациите по какъв начин ще се промени вотът от гласуването “.

По думите на зам.-председателя на ЦИК не се обезсмисля гласуването с машини, тъй като резултатите се регистрират след събаряне от записващото техническо устройство. Преброяването на контролните разписки единствено ще помогне всеки гласоподавател да се убеди, че резултатът, който е свален от техническия притежател, е еднакъв с контролните разписки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР