ЦИК публикува на местните избори на 29 октомври.Това е денят

...
ЦИК публикува на местните избори на 29 октомври.Това е денят
Коментари Харесай

Как да гласуваме с машина на местните избори?

ЦИК разгласява на локалните избори на 29 октомври.

Това е денят на първия тур, в който ще бъдат избирани по едно и също време кмет на община и общински съветници, районни кметове в София, Пловдив и Варна, а тук-там - и кметове на кметства.

При вота за общински съвет жителите ще могат да означават и преференции за желания от тях претендент в партийната листа. Всичко това е планувано и в логаритъма за машинно гласоподаване.

Избирателят, които изиска да гласоподава с машина, получава карта от член на секционната комисия. Картата се слага в слота на машината с чипа напред, с цел да се задейства менюто за гласоподаване.

На първия екран жителят може да избере в кои избори желае да гласоподава. Симулаторът на ЦИК съдържа всички вероятни варианти (колко от тях ще бъдат изписани на екрана, зависи от секцията, в която се гласува):
Избори за общински съветнициИзбори за кмет на общинаИзбори за кмет на районИзбори за кмет на кметство
Кметове на региони се избират единствено в трите най-големи града в страната - София, Пловдив и Варна. Кмет на кметство се избира в съответните селища, които имат този статут.

Тук гласоподавателят може да означи " Избери всички " или да маркира поотделно единствено тези избори, в които желае да взе участие. Ако реши, човек има право да гласоподава единствено за кмет, или единствено за общински съвет.

Например:



Обърнете внимание: преди да продължи напред, системата ще изиска от гласоподавателя да удостовери желанието си в кои избори желае да гласоподава.

Машината ще предизвести, че един път удостоверили избора си тук, той повече няма да може да бъде променян.

Ако гласоподавателят е пропуснал да маркира избор, в който би желал да взе участие, в този момент е моментът да натисне " Връщане обратно " и да го добави.



Електронните бюлетини ще се пресъздават в поредността на посочените избори.

Екранът с бюлетината за общински съветници ще бъде разграничен на 2 половини - отляво са изписани имената на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти (плюс " Не поддържам никого " ), а вдясно са следващите номера на хората в листата, за които може да се гласоподава с преференция по избор.

Системата няма да ви пусне напред, в случай че не сте показали за коя листа гласувате.



При натискането на бутона за идващ избор ще се появяват и бюлетините за кмет на община / регион / кметство.

В лявата колона ще бъдат забележими имената на партиите / обединенията, в средата са поместени следващите номера съгласно жребия на ЦИК, а вдясно - имената на съответните претенденти за кмет.

В края на листата са изборени и самостоятелните претенденти, а последната допустима алтернатива е " Не поддържам никого ".

Отново - гласоподавателят би трябвало да означи за кого гласоподава, с цел да може да продължи напред.



Когато бъдат преминати всички стъпки, машината ще прикани гласоподавателя да прегледа избора си - и в случай че забележи неточност, да го промени с натискане на бутона " Промени избора ".

На екрана ще бъда показан лист с всички посочени от гласоподавателя претенденти: листа за общински съвет + възможна преференция, претендент за кмет на община / регион / кметство, със съответния следващ номер и име на избраника.
Например - в случай че сте дали своят вот за листа за общински съветници, само че сте не запомнили да отбележите преференция за вашия претендент, " Промени избора " ви дава опция да се върнете и да я маркирате.
Ако бъде натиснат бутон " Промени избора ", системата ще се върне към първата определена от жителя алтернатива за гласоподаване - да вземем за пример за общински съвет. Гласоподавателят ще може да промени вота си, в случай че реши - или да го удостовери.

Когато мине още веднъж през всички стъпки и се увери, че изборът му е регистриран вярно на екрана, може да натисне бутона " Гласуване ".

Това е стъпката, с която машината ще отпечата бюлетините.

След звуковия сигнал от устройството бюлетините могат да се вземат, след което да се прегънат и да се предадат за щемпел на член на секционната комисия.

Бюлетините се пускат от гласоподавателя в кутията за разпечатките от машинно гласоподаване.

Картата за гласоподаване също би трябвало да се извади от машината и да се върне на секционната комисия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР