ЦИК отново опита да се защити от обвиненията, че е

...
ЦИК отново опита да се защити от обвиненията, че е
Коментари Харесай

ЦИК пак отбива ударите на Сиела за машините

ЦИК още веднъж опита да се отбрани от обвиняванията, че е пречила на провеждането на машинния избор по време на локалните избори тази година. Седмица след като Иван Тодоров от Съвета на шефовете на „ Сиела Норма " АД упрекна ЦИК, че съзнателно е забавила машинното гласоподаване, от комисията изпратиха право на отговор.

" Не дава отговор на истината изказванието, че ЦИК е приела решението за метода на гласоподаване на първи тур без получено писмо от МЕУ и без да изчака периода 17 ч. в предизборния ден, който съгласно господин Тодоров е избран в закон.

Изборният кодекс не съдържа наредба, която дефинира краен период – ден и час за сключване на решението за засвидетелствуване на сходството ", декларират от ЦИК. И допълват, че са взели решението си откакто министърът на електронното ръководство е оповестил, че процедурата по засвидетелствуване на сходството е опорочена.

" Не дава отговор на истината изказванието, че ЦИК съзнателно бави периодите за обезпечаване на машинно гласоподаване и че управлението е забавило предаването на машините и софтуера за засвидетелствуване до 16.10.2023 година, а изборите са планувани измежду лято ", гласи позицията им. ЦИК твърди, че от 09.06. до 25.07.2023 година ЦИК неведнъж е питала министър-председателя за софтуерното обезпечаване на машинното гласоподаване.

През август, със съдействието на заместител министър-председателя и министъра на финансите, ЦИК организира среща със основателя на софтуера за машинно гласоподаване Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В., на която Смартматик съобщи, че ще даде изключителните си права върху основания от тях програмен продукт за гласоподаване на локални избори на „ Сиела Норма " АД. 

На 13.09.2023 година ЦИК получи лицензионното съглашение, с което Смартматик дава изключителните права на „ Сиела Норма " АД, което е съображение за оповестяване на публичната поръчка за надграждане на софтуера. С решение от 15.09.2023 година ЦИК предложения „ Сиела Норма " АД за присъединяване в публичната поръчка, а на 03.10.2023 година дефинира „ Сиела Норма " АД за реализатор на дейностите по надграждане на софтуера ", дават доклад от комисията.

Те упрекват изпълнителния шеф на " Сиела Норма ", че от 3 до 15 октомври не е подписал контракта и не е предал софтуера за локалните избори на ЦИК, което е сложило в риск провеждането на машинното гласоподаване. Това се е случило чак на 16 октомври, след което комисията е дала софтуера  на МЕУ, БИМ и БИС за засвидетелствуване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР