ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори,

...
ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори,
Коментари Харесай

ЦИК: Няма как да се осигурят 1500 машини за тези избори

ЦИК няма по какъв начин да обезпечи 1500 машини за тези избори, сподели зам.-председателят и представител на комисията Росица Матева пред " Дарик радио ".

По думите ѝ производителят на досегашните машинни " Смартматик " е оповестил в среща с ЦИК, че в случай че решението бъде взето в околните дни, може да създаде и достави малко над 500 устройства за идния избор.

По-рано тази седмица от ЦИК оповестиха, че нова компания е предложила да достави устройствата. До това се стигна, откакто досегашният снабдител на машините - " Сиела Норма " отхвърли да доставя на избраната от ЦИК цена. Комисията желае да вземе спомагателни устройства поради последните промени в изборния закон, които плануват в секциите с над 300 гласоподаватели в страната и в чужбина ще се гласоподава единствено с машини.

ЦИК разгласи оптималната планирана стойност от 6.5 млн., включващи и логистика, и програмен продукт. " Сиела Норма " отговори, че обезпечаването на 1500 машини в такива къси периоди ще коства най-малко 14-15 млн. лв.. Така договарянията сред компанията и комисията бяха прекъснати, а в четвъртък публично компания " Панов " ЕООД насочи предложение

Сега Матева уточни, че към този момент наличните 9600 устройства от предходните избори ще бъдат задоволително за гласоподаване в България, само че аварийни машини няма да има.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР