ЦИК не устоя на политическия натиск и с решението на

...
ЦИК не устоя на политическия натиск и с решението на
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: ЦИК не устоя на политическия натиск и получи оценката си от ВАС

ЦИК не устоя на политическия напън и с решението на Върховен административен съд получи своята оценка. Това съобщи националният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” Надежда Йорданова пред Българска национална телевизия.

“Това, което чухме в правосъдното съвещание, е, че ръководителят, представителят и членове на ЦИК са били в кабинета на ръководителя на Народното събрание с представители на политически сили. Това е отвън всевъзможни законови процедури ”, сподели още някогашният правосъден министър.

Тя акцентира, че ЦИК не би трябвало да се образува на квотен принцип съгласно политическото посланичество в Народното събрание. Според нея ЦИК би трябвало да бъде действително самостоятелен орган, при който на напред във времето да излиза професионализмът, а не послушанието към една или друга политическа мощ.

“Пътят за това е явен – нужни са промени в Изборния кодекс, а за какво не и нов Изборен кодекс “, безапелационна е тя.

Според Надежда Йорданова документът на ДАНС, излязъл в петък с нарушаванията в машините за гласоподаване, е непрофесионален и преразказва сигнал, като прави догатки.

„ Това е интензивно мероприятие. Ако ДАНС има някакви подозрения за нарушавания, има н законови процедури, които да започва. ДАНС не може да открива законосъобразно или не деяние. Част от политическите сили, които са съперници на машинното гласоподаване, се възползваха “, разяснява Йорданова.

Депутатът сподели, че е значимо да не се основава неуравновесеност у гласоподавателите, с цел да се върне доверието в изборния развой. Според нея министърът на електронното ръководство и ЦИК бързо би трябвало да приложат закона и да се съобразят с решението на Върховен административен съд, като върнат машинното гласоподаване.

„ Върховен административен съд споделя, че Изборният кодекс не планува министърът на електронното ръководство да дава опция на заместник-министъра да подписва узаконяването. Това не е видно в решението, само че е видно в протокола от съвещанието, че в два предишни избора точно заместник-министърът е подписвал този документ и ЦИК не е повдигала този спор. Решението на ЦИК, че на първи тур няма да гласуваме с машини беше издадено преди документа, подписан от зам. министъра на електронното ръководство “, добави Йорданова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР