ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този

...
ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този
Коментари Харесай

Денков: ЦИК трябва да бъде сменена. Ремонт на кабинета не стои на дневен ред

" ЦИК не се оправи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне би трябвало да се търси промяна на състава на ЦИК, още повече че той е от времена, в които политическата настройка беше напълно друга. Той не отразява действителността сега. Това би трябвало да го направи Народното събрание. "

 

Това сподели министър председателят Николай Денков. Академикът отговаря на авансово заложени въпроси на жители и медии по време онлайн лъчение на страницата на Министерския съвет във Facebook.

 

Говорих през вчерашния ден с министърът на електронното ръководство Алаександър Йоловски. Той отхвърля да даде спомагателна информация, тъй като сега тече следствие. Разбирам това и не съм упорствал. Но както и различен път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че изказванията, които видях в медиите няма по какъв начин да са правилни, сподели министър председателят на въпрос за това дали е приказвал с Йоловски и какво е обяснението му за обвиняванията в изнудване против Кирил Петков и Божидар Божанов.

 

От позиция на работата на министър Йоловски - има една променчивост. На първи тур бе даден мотив от МЕУ да отпаднат машините, само че за втория тур имаше добра организация. Това, което съм изискал е да се направи една обстойна инспекция за какво се е случило това, добави министър председателят.

 

Не считам, че сега би трябвало да се търси промяна на министри, още повече на такива, които си правят работата. МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и други То съумява да извади решения, които са предстоящи с години от хората, единствено за месеци. Но този скандал хвърля сянка върху държавното управление, акцентира Денков.

 

Трябва да работим с всички партии, които поддържат кабинета. Промените на техните водачи са си техни вътрешни работи и няма какво да ги разясня. Ще търсим поддръжката за смяна на конституцията и болшинство от 2/3. Често виждаме изявления на други партии и обединения сякаш те вземат участие в гласуванията в Народното събрание в интерес на ПП-ДБ - дано да се разберем, това са гласувания в интерес на българския народ, а не в интерес на една или друга партия, разяснява Денков за вчерашната изненадваща оставка на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и за това по какъв начин би работил с придвижването под директното водачество на Ахмед Доган.

 

Не съм разрешил на Асен Василев, а съм му поръчал да свика съвещание на Министерския съвет. Разбира се, едно съвещание се възнамерява авансово и задачата е ясна - в първия ден след изборите да бъдат признати данъчните закони и разискването им в Народното събрание да стартира през днешния ден, на следващия ден, вдругиден, сподели още министър председателят.

 

Мотивите за оставката на шефа на ДАНС въобще не са слаби. Става дума за доста съществени нарушавания - документирани са и политически пристрастия. Намерих претекстовете, с които е освободен предшественика му. Всъщност претекстът е един единствен и той е, че индивидът е изискал дълготраен отпуск. Така че спрямо претекстовете, които аз съм показал - за прикриване на нарушавания на закона и политически пристрастия, са доста по-сериозни. Три страници са претекстовете, през днешния ден ще публикуваме и другите, акцентира той.

 

Президентът няма никакво право да отхвърля промяна на ръководителя на ДАНС, тъй като той ми пречи да си извършвам отговорностите, които имам по конституция и закон. Така че той надвишава пълномощията си. Аз би трябвало да мога да работя с ръководителя на ДАНС, с цел да си правя работата. Следващият ръководител ще бъде координиран с него, тъй че да е човек, който да бъде допустим, сподели Денков.

 

Той още веднъж акцентира, че в случай че стане нещо в областта на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това.

 

Има обща грижа за администрациите там, където заплатите изостават, това ще се види в бюджета, сподели още той.

 

Актуализация на пенсиите се чака в средата на идната година с към 11%. В момента използваме всички благоприятни условия размерът на самите пенсии да бъде задоволително висок. Министърът на финансите се изрази вярно, че по този начин ще се дадат коледни добавки всеки месец - доста по-справедливо е да се дава максимумът, а не да се икономисват пари през годината и да се дадат по едни 50 лева най-после, настоя още министър-председателят.

 

Единствено инфлацията е по-висока при нас и не извършва аршин за еврозоната. Оценки ще се вършат през април-май идната година. Имаме всички учредения да работим по проекта. Имаме доста добра полемика с ЕЦБ, работим по проект, уточни той.

 

Запитан за вчерашното изявление на румънския министър председател, че България и Румъния би трябвало да са отделят по пътя за Шенген, сподели: Мисля, че тази оценка е единствено за вътрешна приложимост. Няма никаква индикация, че България и Румъния вървят по разнообразни писти. Трябва да вървим дружно, с цел да решаваме общите си проблеми.

 

Работи се по първите три сектора на " Хемус ", въпреки и не с темпото, което искахме. По пътя към Ботевград се работи, извадени са решенията за първите два сектора по пътя Русе- Бяла. До края на годината ще бъде пусната поръчка и за плана от София към Петрохан. Имаме проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването. Тези проблеми не са изчезнали, работи се по тях, акцентира той.

 

Влаковите композиции са доста остарели. Има 4 публични поръчки - за малко над 60 влака и за локомотиви. Някои от тях се апелират в Комисия за защита на конкуренцията, по тази причина периодите в този момент зависят от това какъв брой бързо ще стане това и ще стигне ли до Върховен административен съд. Търсим и друго финансиране - с национално, което да обезпечи по-бързото им закупуване, описа министър председателят.

 

Редовно разисквам със здравния министър неналичието на медикаменти. Възможност за електронни предписания има съвсем от 3 година и никой не може да каже, че тази опция се появява скоростно и за първи път. Очевидно е, че има конфликт на лобита - едното е това кой да изписва медикаментите, до каква степен скъпите медикаменти могат да бъдат заместени от генерици и други Обсъждаме с министъра това дали някъде би трябвало да се постави временен интервал, само че няма и не би трябвало да се отхвърляме от поетапното влизане на електронните предписания - това е европейската процедура и тя ще изсветли доста проблеми, безапелационен е министър председателят. 

 

Гражданите би трябвало да подават сигнали, с цел да може правосъдната система да си свърши работата, прикани още ученият. Той разгласи, че чака европейския прокурор Лаура Кьовеши у нас в четвъртък и работата на правосъдната система също ще бъде разисквана с нея.

 

Очаквайте детайлности!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР