ЦИК не може да извади от списъците десетките хора с

...
ЦИК не може да извади от списъците десетките хора с
Коментари Харесай

ЦИК не може да извади от списъците десетките хора с една и съща адресна регистрация

ЦИК не може да извади от описите десетките хора с една и съща адресна регистрация. Това стана ясно от думите на представителя на комисията Росица Матева във вторник.

Така откритите скандални бройки новорегистрирани гласоподаватели, за които алармира районният министър след инспекция на ГРАО, действително няма да се отразят в описите. Миналата седмица Андрей Цеков изпрати отчета си на премиера, а той сезира регионалните шефове, откакто се оказа, че има рекордни регистрации на един адрес, което е в нарушаване на закона.

На 72 619 адреса в цялата страна са регистрирани повече от 6-има пълнолетни, а на други 1697 заявили, че там живеят повече от 20 индивида, се констатираше още в отчета на районния министър по данните на ГРАО. Според закона

на един адрес не може да бъдат регистрирани над два пъти повече

хора, в сравнение с обикновено живеят. Ако се открият случаи с доста регистрации на един адрес, следва дерегистриране и изваждане на тези хора от изборните описи.

Докладът за краткотрайната регистрация бе изпратен на регионалните шефове с искане да създадат инспекции. Те обаче се оказват закъснели, тъй като е трябвало да са завършили преди 3 месеца. Така даже " дерегистрирани ” гласоподаватели не престават да са в описите.

Първото пречистване на описите се прави 55 дни преди вота - тогава Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ” дава на ГРАО данни за лицата, изтърпяващи наказване отнемане от независимост. Същото се прави и 15 дни преди изборния ден.

Според хронограмата на ЦИК данните за автоматизираното печатане на втората част от изборните описи се предават от кмета на общината 35 дни преди вота, в тази ситуация - до 29 септември. Окончателното оповестяване на хората, които могат да гласоподават, още веднъж е от кмета - до 25 дни преди вота (3 октомври). След това

не е планувано поправяне на към този момент разпечатаните имена

Проверката на имената се прави от ГРАО, само че е на база на информацията от общината - там са хората с непрекъснат адрес, както и тези с сегашен, само че с уседналост от 6 месеца преди изборите (в случая до 29 април). ЦИК няма отношение към описите.

За да гласоподават по сегашен адрес, имащите право да го създадат би трябвало

да са подали и особено заявление

най-късно 14 дни преди вота. Данните, подадени към ГРАО, би трябвало да са с автограф от общинския кмет, този на обитаемото място и от секретаря на общината.

Месец преди вота копие от окончателните изборни описи отива в ЦИК, а инспекцията дали имената дават отговор на условията за право на глас е поверена на Министерство на вътрешните работи и правосъдното министерство, написа " 24 часа ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР