ЦИК и “Сиела норма” не се разбраха за цената на

...
ЦИК и “Сиела норма” не се разбраха за цената на
Коментари Харесай

Хартиените бюлетини оцеляват във форсмажор

ЦИК и “Сиела норма” не се схванаха за цената на спомагателните 1500 машини
Външно министерство разгласи, че секциите в чужбина са се нараснали двойно

Време за нова поръчка няма

Повече машини от до в този момент наличните за предварителните парламентарни избори на 11 юли евентуално няма да има. Това стана ясно от завършилите диалози сред представителите на компанията снабдител “Сиела норма” и ЦИК. “При това състояние, в случай че няма кандидатстващ реализатор за оповестената поръчка за доставка на спомагателни 1500 машини, явно е, че процедурата няма да се реализира и ще проведем изборите с тези машини, които имаме”, съобщи пред “Труд” представителят на ЦИК Цветозар Томов.

“Не бих споделил, че се излага на риск изборният развой. Наше обвързване е да организираме почтени и свободни избори и да дадем на всеки опция да гласоподава. Мисля, че няма време за нова процедура и това е проблем, само че не е проблем от такова съществено естество”, добави още Томов. И напомни опцията за форсмажорни условия, при които вместо с машини, може да се гласоподава с хартия. “Законът позволява, в случай, че не може да се организира машинно гласоподаване, да се гласоподава с хартиени бюлетини”, уточни Томов.

Междувременно от “Сиела норма” разпространиха позиция, че плануванаъа от ЦИК сума от 6,5 млн. лв. за спомагателните 1500 машини включва “и действия, които неведнъж надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 г.”.

Междувременно от външно министерство оповестиха, че броят на секциите в чужбина е повишен съвсем двойно от предните избори. Очаква се те да доближат 800 в страни по целия свят. На изборите на 4 април достигнахме един невиждан брой от 464 секции. С въведените промени в Изборния кодекс единствено автоматизирано отворените секции са 568”, съобщи Иван Кондов - непрекъснат секретар на Министерството на външните работи и ръководител на Работна група “Избори”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР