ЦИК е органът, който може да доведе както до какафония

...
ЦИК е органът, който може да доведе както до какафония
Коментари Харесай

Какафонията на ЦИК срива доверието в изборите

ЦИК е органът, който може да докара както до какафония по време на изборите, по този начин и до спокойното им осъществяване. В момента следим по какъв начин вършат второто. Това съобщи в ефира на Нова телевизия политологът Татяна Буруджиева.

По думите й операция на вота може да има постоянно . Според нея операциите ще се проявят на вота през април най-много при преференциите. Буруджиева бе безапелационна, че най-големият проблем е в доверието.

Изборите ще произведат два протокола - един книжен и един машинен, на хвърчащи листи и след това с калкулатора ще образуват протокола на СИК, изясни Стоил Стоилов. Той обаче изрази терзание в това, че машинната бюлетина може да бъде сменена. В момента, в който машината принтира бюлетината и тя бъде поднесена на изборния служител в СИК, с цел да й сложи щемпел, той би трябвало да е уверен, че тази бюлетина произлиза от тази машина. А не е импортирана извън, уточни той. Според него би било добре хартиените ролки за машини да бъдат брандирани, за може вотът да бъде проследен.

В решението на ЦИК специалистът по изборни системи Даниел Стефанов видя проблем при събирането на протоколите в СИК-овете. Много по-разумно беше да се регистрира поотделно и резултатът да бъде регистриран на равнище РИК. Това щеше да понижим грешките в СИК, посочи той.

По думите му това е механически, а не политически подробност. Той посочи, че и зборите за парламент в България постоянно са имали резистентен резултат . Дори да е имало дребни нарушавания, не мисля,че те в миналото са оказвали въздействие върху разпределението на мандатите, добави той.
 Донев не се тормози за честността на вота макар трусовете в ЦИК
Донев не се тормози за честността на вота макар трусовете в ЦИК

Според премиера няма възможност за имитация на изборите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР