ЦИК е готова с протоколите за изборите. Образците на протоколите

...
ЦИК е готова с протоколите за изборите. Образците на протоколите
Коментари Харесай

ЦИК е готова с протоколите за изборите

ЦИК е подготвена с протоколите за изборите. Образците на протоколите за отчитане на резултатите от идните локални избори на 29 октомври към този момент са одобрени. Предстои да бъдат оповестени в Държавен вестник.

Очаква се да бъдат понижени грешките, допускани от секционните комисии при попълването им. Това сподели заместител ръководителят на ЦИК Емил Войнов:

“С оглед да бъдат улеснени секционните изборни комисии, протоколите за секциите с машинно гласоподаване са с две обособени елементи. Първата част е за регистриране на данните от гласуването с хартиените бюлетини. Втората част е за данните от гласуването с бюлетини от машинно гласоподаване ”, сподели той.

Данните от хартиените и машинните бюлетини няма да се сумират. Има и други усъвършенствания по протоколите. Те са причина секционните изборни комисии да впишат резултатите от гласуването без неточности.

Сумирането на данните от секционните протоколи ще се прави при предаването им. Това ще става в Общинските изборни комисии.

ЦИК подготвена с решение за мъчно преносимите

Централната изборна комисия започва подготовка на метода на осъществяване на изборите на 29 октомври в помощ на хората с увреждания.

Избирателите със зрителни и двигателни увреждания ще могат да отидат в определена от тях подобаваща секция и с компаньон. Това може да стане в случай че не съумеят да се оправят сами.

Придружителят се позволява единствено до паравана или преградата за гласоподаване с устройство, след което се отдръпва.

Ако необразован гласоподавател желае компаньон, с цел да упражни правото си на глас, подобен няма да бъде позволен.

Когато увреждането на разрешава на гласоподавателят да се подпише в полето за автограф, това прави член на комисията.

Очаква се да се сътвори опция пред изборните секции, предопределени за тези хора, да бъде подложен аудиоплеър или Брайлов образец със лист на кандидатските листи и партиите, обединенията и Инициативните комитети.

Не по-късно от 21 октомври би трябвало да се оповестят тези секции.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР