ЦИК чака експерти за проверка на седем машиниМинистерски съвет решава

...
ЦИК чака експерти за проверка на седем машиниМинистерски съвет решава
Коментари Харесай

Смятат камерите в училищата за вота

ЦИК чака специалисти за инспекция на седем машини
Министерски съвет взема решение какъв брой устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане би трябвало да купи

Може да предават и посредством Viber

Специална комисия би трябвало да пресметнe какъв брой видеокамери има в учебните заведения и по-късно да пресметне какъв брой още ще са нужни за идните изключителни парламентарни избори. Секциите в страната и отвън нея са към 13 000.

Паследните промени в Изборния кодекс плануват видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден. В кодекса е записано, че Централната изборна комисия (ЦИК) дефинира изискванията и реда за видеонаблюдението при преброяването на гласовете, а Министерският съвет прави техническото застраховане на видеонаблюдението. От ЦИК разясниха пред “Труд news ”, че единствено до преди няколко дни имали вяра, че ще се сформира постоянно държавно управление. Признаха и че по тематиката за видеонаблюдението към момента няма конкретика. Задължение на комисията е да напише правила за видеозаснемането и наблюдението.

Още при разискването в Народното събрание депутатите споделиха, че има няколко разновидността. Първият е изображенията на камерите в секцията, където се броят бюлетините да се излъчват на екран в друго помещение. Друг вид е видеоизлъчване в действително време посредством преместване на сигнала посредством Viber, Мessanger, Skype и други, при което се употребяват мобилните телефони на членове на изборната комисия.

От ЦИК би трябвало да плануват и какво ще се прави, при положение на техническа щета - ще се прекратява ли броенето на бюлетините до премахване на казуса или ще бъде обезпечен различен метод за директна видимост, както и какъв ще е този метод. Отговор на всички въпроси би трябвало да има най-късно до края на месеца.

Все още няма решение и какви специалисти с изключение на тези на ДАНС ще правят инспекция на седемте машини, при които бе засечено разминаване сред контролните разписки и машинните протоколи. На днешното съвещание на ЦИК се очаквала по-голяма изясненост. Преди седмица от комисията изпратиха следващите писма до Българска академия на науките и няколко университета с молба да получат експертна помощ от IT специалисти, които не са имали отношение към механически проблеми, свързани с предходни избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР