ЦИК бави промените в Изборния кодексПаравани ще сменят тъмните стаички,

...
ЦИК бави промените в Изборния кодексПаравани ще сменят тъмните стаички,
Коментари Харесай

Връщат хартиените бюлетини за изборите

ЦИК бави измененията в Изборния кодекс
Паравани ще сменят тъмните стаички, сподели пред “Труд” зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Филип Попов

И “Възраждане” написа оферти

Още тази седмица в сряда или най-късно идната седмица депутатите се захващат с измененията в Изборния кодекс, посредством които дружно с машините за гласоподаване ще се вкарат още веднъж и хартиените бюлетини във всички секции. Това оповестиха пред “Труд” адвокати от ръководещото болшинство. Причината за забавянето, съвсем два месеца след внасянето на текстовете с поправките, се оказа в Централната изборна комисия. “Изчакваме мнението на ЦИК и законопроектът ще бъде в дневния ред на комисията. Имах подготвеност за тази седмица, само че се надявам това да се случи най-късно следващата”, съобщи пред “Труд” ръководителят на комисията по конституционни и правни въпрос в 47-ото Народно заседание Милен Матеев.

“Труд” потърси за коментар ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, която съобщи, че в комисията още работят по мнението си за законопроекта, “но сега не мога да кажа нищо конкретно”. Юристи с дълголетен опит в пленарна зала припомниха, че преди няколко седмици от Обществения съвет на ЦИК е показан отчет, в който се споделя, че законодателни промени са нужни незабавно, защото са установени доста нарушавания с гласуването единствено с машини.

Проектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс към този момент е минал и през Коалиционен съвет, удостовери пред “Труд” зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Филип Попов, който е един от вносителите за връщането и на хартиената бюлетина в изборния развой. “Нямаме поддръжка от останалите обединения в обединението Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, само че от Българска социалистическа партия сме безапелационни, че би трябвало да има опция както с хартиена бюлетина, по този начин и с машина. В плана предвиждаме и да няма към този момент така наречен тъмни стаички, а както в доста страни от Европейски Съюз, да има заслон, който единствено да прикрива тайната на вота от комисията, само че в същото време да няма опция гласоподавателят да снима гласуването си и по-късно да регистрира възможен следен вот”, съобщи Филип Попов. По думите му, предлагането за връщането на хартиената бюлетина е и поради множеството хора, които не са дали своят вот поради терзание по какъв начин гласоподавателят ще се оправи с машините, изключително по-възрастните хора. Други пък нямали доверие на машинния избор поради подозрения, че резултатите могат да се манипулират. “Надявам се сътрудниците в зала да схванат, че тази ниска изборна интензивност води до делегитимация на органите в Република България”, уточни Филип Попов.

Социалистите не са инициирали диалози за поддръжка с останалите партии в 47-ото Народно заседание. Още през април, когато от Българска социалистическа партия внесоха поправката за връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс, от ГЕРБ и Движение за права и свободи дадоха да се разбере, че ще поддържат предложенията на Българска социалистическа партия. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обаче имат 119 депутати и при тази настройка наложително ще трябват гласове и от “Възраждане” за приемане на поправката за хартиената бюлетина.

Със сигурност свои оферти в Изборния кодекс ще внесат и от “Възраждане”, стана ясно от думите на водача на партията Костадин Костадинов. “Нашата позиция е, че би трябвало да се усъвършенства настоящето гласоподаване, тъй като на последните избори се видя, че когато има надзор сред машинния избор и разписките от машините, когато се преброят хартиените изрезки, е доста по-голяма вероятността да не се позволен операции. Но има една дребна детайлност - сега, в случай че има противоречие сред протокола от машината и разписките, се зачита вота от протокола, а това не е правилно”, сподели Костадинов пред “Труд”. “Предложенията ни ще са в тази посока”, означи още водачът на “Възраждане”.

Общественият съвет в разбор от февруари 2022 година до ЦИК и Народното събрание:
Отстраняване на дефицитите в законодателството би трябвало да стартира незабавно
- Основна уязвимост на изборното законодателство в България е неговата неустойчивост. Обществеността привикна Изборният кодекс да се трансформира “на парче”, в “дванайсет без пет” поради станали неотложни проблеми, а нерядко и по конюнктурни съображения. В момента България няма работеща правна рамка за лъчение на законодателен орган - не е дефинирана изборната система при постоянни избори, “на изчакване” е образуването на избирателен регион “Извън страната”, нарушен е интернационалният стандарт за равното изборно право/еднаква тежест на гласа. Наложителна е проверка и на други разпореждания, да вземем за пример тези за новите изборни технологии.

- Работата по отстраняването на дефицитите в Изборния кодекс би трябвало да стартира неотложно без значение от незнайния времеви небосвод до идващите национални избори.

- ЦИК редовно подценява образованието на изборните комисии Противно на наредбата на член 56 от Изборния кодекс ЦИК действително няма обучително звено.

- Машинното гласоподаване и елементи към него се трансфораха в съществена тематика в новините и в акциите на политическите централи. Конспиративни теории, неясноти към поръчките, доставката и узаконяването сътвориха съмнение измежду незнайно огромна, само че евентуално забележителна част от обществото. Това се случи главно заради неналичието на ясно написани правила и календар за идните действия, свързани с подготовката и провеждането на МГ. Друг фактор бе делегирането на основни действия на външни реализатори, с които ЦИК постоянно не успяваше да откри качествена връзка, тъй че напъните на Комисията да има цялостен надзор върху процеса се оказаха несъответстващи.
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ, пред “Труд”: ГЕРБ ще поддържа предложенията на Българска социалистическа партия, решението е надпартийно


Нашата парламентарна група ще гласоподава законопроекта за смяна на Изборния кодекс. С измененията, които направиха в 45-ото Народно заседание болшинството на митинга, ние, от ГЕРБ, твърдяхме, че се нарушени правата на множеството български жители, тъй като няма равнопоставеност при гласуването. Никъде в страните от Европейския съюз не е прието гласоподаване единствено с машини. То сподели своите недостатъци и на него се дължи обстоятелството, че имаше толкоз ниска изборна интензивност. В този смисъл сме безусловно уверени в правотата на измененията, без значение, че са препоръчани от парламентарната група на Българска социалистическа партия. Това е надпартийно решение, което ние, в ГЕРБ, сме взели доста от дълго време и ще подкрепим текстовете.
Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд”: Доказано - Машините донесоха успеха на „ Продължаваме промяната “


Аз направих една извадка от изборните резултати предходната година. Най-големият губещ от неналичието на хартиена бюлетина е Българска социалистическа партия. И надлежно тя най-вече ще желае да се върне хартията. Движение за права и свободи въобще не губят толкоз доста, колкото се предполагаше. Но и Движение за права и свободи, и ГЕРБ губят гласове и успеха на “Продължаваме промяната” идва от сегашната изборна технология. Това към този момент е потвърдено. Но от тази победа се вижда, че те нямат обществена база. Протестите, недоверието, което бързо ескалира, въобще отношението към властта демонстрира, че тази поддръжка е фабрикувана точно през технологията на машинното гласоподаване, а не посредством обществена база. Всички ограничения, които Кирил Петков и Асен Василев вършат, са смъртоносен пиар, те си купуват малко пролонгация от по-масови митинги и общоприет напън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР