Цигулката на британския музикант Уолъс Хартли, загинал през 1912 г.

...
Цигулката на британския музикант Уолъс Хартли, загинал през 1912 г.
Коментари Харесай

Най-скъпият артефакт от „Титаник“ ще бъде изложен пред публика

Цигулката на английския музикант Уолъс Хартли, умрял през 1912 година по време на злополуката на " Титаник ", беше включена краткотрайно в експозицията на Titanic Museum Attraction в Брансън (Мисури, САЩ), заяви РИА Новости.

Преди това инструментът беше продаден на колекционер за 1,7 милиона $. Това беше най-високата цена, платена в миналото за артефакт от потопен транспортен съд.
Сега анонимният притежател разреши на цигулката да стане част от експозицията на музея за малко време.
" Това е най-емблематичният продукт в изложбата за тази година. Уолъс Хартли - музикант и началник на оркестъра на „ Титаник " е свирел на този инструмент, до момента в който корабът е потъвал ", разяснява Андрю Олдридж, шеф на музея.
Първоначално цигулката е подарена на Уолас Хартли от неговата избраница. Той взел инструмента на първото си корабоплаване на " Титаник ". След трагичния конфликт на лайнера с айсберга групата музиканти траяла да свири до последно за пасажерите (тази сцена беше пресъздадена в едноименния филм за „ Титаник " на Джеймс Камерън).
За страдание, Хартли не оцелява в злополуката. Той е открит две седмици по-късно. Към тялото му е била завързана цигулката му, която по-късно е била върната на годеницата на умрелия музикант. Тя я подарява на благотворителната организация „ Армията на спасението ".

Уникалният инструмент може да бъде забелязан от посетителите на музея в Брансън до 15 юни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР