Цигулка, която е на почти три века, се продава на

...
Цигулка, която е на почти три века, се продава на
Коментари Харесай

Цигулка от 1736 г. се продава на търг в Париж, очаква се цената да достигне 10 млн. евро

Цигулка, която е на съвсем три века, се продава на търг в Париж от аукционната къща " Агют ", съобщи Ройтерс.

Наддаването за инструмента, прочут като " Леонардо да Винчи на цигулките ", ще бъде на 3 юни, заяви Българска телеграфна агенция.

Цигулката е направена през 1736 година от италиански лютиер Джузепе Гуарнери. В момента тя е благосъстоятелност на виртуоза Режис Паские, а звукът й е украсявал концертни зали по целия свят.

" Има доста цигулки, само че тази е все едно продавате творба на Рембранд, Гоя или даже картина на Леонардо да Винчи ", сподели Софи Перин от аукционната къща " Агют ".

Инструментът е една от към 150 цигулки, дело на Гуарнери. Той бил по-малко прочут преди време, мъчно продавал инструментите си, само че през днешния ден те са сравними по качество и цени с тези на съперника му Антонио Страдивари.

Виртуозът Режис Паские се снабдява с цигулката преди повече от 20 години и още на идващия ден изнася концерт с нея, сподели Перин. " За него този инструмент е бил съвършен. "

Той е свирил на него в влиятелни зали, в това число " Карнеги хол " в Ню Йорк и Парижката опера " Гарние ".

Очакванията са цената на цигулката да доближи до 10 милиона евро, макар че първичната оценка е сред 4 милиона и 4,5 милиона евро.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР