Цигуларят Васко Василев, заяви, че не преимера, а ръководството на

...
Цигуларят Васко Василев, заяви, че не преимера, а ръководството на
Коментари Харесай

Васко Василев: Не Борисов, а ръководството на БНР е виновно за ниските заплати

Цигуларят Васко Василев, съобщи, че не преимера, а управлението на БНР е отговорно музикантите в оркестрите там да получават обидно ниски заплати.
" Заплатите на музикантите в Радиото са безусловно неприемливи за хора, които са приключили Консерватория и са високо квалифицирани. БНР е фабрика за доста гении. През годините съм работил с доста реализатори от съставите на БНР – и от Симфоничния, и от Народния оркестър, и от Смесения хор. Не знам каква е системата на организацията им и за какво в съответния случай Народното събрание или министър-председателят би трябвало да реши каква да бъде заплатата на тубиста или на контрабасиста. В Лондон примерно, в случай че някой звънне на Тереза Мей, тя няма да увеличи заплатите в Би Би Си… Това би трябвало да е самостоятелно решение на мениджмънта на Радиото. Те би трябвало сами да дефинират възнагражденията на своите чиновници. Да докараш музикантите до такава степен да излязат под прозорците на Министерския съвет и Народното събрание, това извънредно деяние приказва, че техният мениджмънт е изцяло несъответстващ. Тъкмо този мениджмънт би трябвало да се пребори за покачването на заплатите ", съобщи Василев пред " Площад Славейков ". Той добави, че към този момент си е патил от неразбории свързани с БНР.
" Ще споделя нещо, което ми се случи наскоро с БНР. Заедно с оперната певица Светла Василева записахме диск – без да желаеме хонорар, дори сами си платихме, с цел да дойдем до София. Парите за производството на този диск са били изхарчени и той към този момент три години стои неиздаден. Тоест има сериозен проблем в мениджмънта на Радиото, откакто парите на данъкоплатците се употребяват за труд, който в никакъв случай не вижда бял свят. Абсолютно безхаберно, безстопанствено отношение. Същите тези пари, които се харчат за някакви планове, може умерено да бъдат употребявани за заплати ", съобщи още виртуозът.
" Ще кажа на българските политици следното: разбирам, че музиката е доста дребна част от бюджета на страната и не Ви се занимава с културата, само че би трябвало да седнете с музикантите и да измислите система, която да е модерна и задоволително гъвкава, тъй че те да бъдат и щастливи от специалността си, и платени толкоз добре, колкото е един музикант в Европейския съюз.
За мен Радиото е моторът на българската музика – и в случай че Вие, уважаеми политици, закриете музикалните сформира на БНР, Вие спирате мотора на българската симфонична, джаз и фолклорна музика. Друга страна в Европа не би се лишила от тях ", разяснява още Василев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР